Prostreno.cz

Vyčistěte tělo granátovým jablkem

Granátové jablko má antioxidační účinek, a proto se využívá jako přísada do kosmetických přípravků. Ovocné červené korálky zjemňují sladké i slané pokrmy. Pokud jde o chuť, granátové jablko kombinuje sladkost a kyselost exotickým způsobem.

Slovo granát je odvozeno z latinského granum, které se překládá jako jádro, semeno nebo zrno a sahá až k nesčetným semenům v granátovém jablku. Granátové jablko se pěstuje všude tam, kde je teplo, například ve Středomoří, Asii, Jižní Africe a Brazílii. Tam roste jako keř nebo malý strom. Na jaře se tvoří oranžové květy, ze kterých se vyvíjejí červené plody. Plody se sklízejí od září do prosince.

Granátové jablko bylo vždy považováno za ovoce bohů a je symbolem života a krásy. Není divu, že jasně červené ovoce si získalo pevné místo jako kosmetická potravina a také v kosmetických výrobcích. Obsahuje obzvláště velké množství antioxidantů, které chrání před škodlivými látkami a také poskytují spoustu tekutin a četných vitaminů. Především mnoho cenného vitamínu C, který posiluje imunitní systém. V ideálním případě má tedy granátové jablko hlavní sezonu od září do prosince. Granátové jablko také poskytuje vitaminy B, vitamin K, železo a kyselinu listovou (1).

Granátové jablko je superpotravina, o které se říká, že má protizánětlivý a srdce posilující účinek. Ovocná jádra by měla být také dobrá proti vysokému krevnímu tlaku a rakovině. Granátové jablko lze použít mnoha způsoby – například jako dezert, jako pikantní pokrm nebo jako šťávu z granátového jablka (2).

Kde použít granátové jablko

Granátové jablko je oblíbenou ingrediencí orientální kuchyně, jako je taboulé z granátového jablka nebo jehněčí s omáčkou z granátového jablka. Červené korálky také chutnají dobře s těstovinami, jako guláš, kari, salát, občerstvení a další.

Účinky na zdraví

Říká se, že granátové jablko má řadu pozitivních účinků na zdraví. Má prý pozitivní účinek proti zánětům a kardiovaskulárním onemocněním, chrání cévy a pomáhá s příznaky menopauzy. To dosud nebylo vědecky prokázáno. Granátová jablka však obsahují řadu vitaminů a minerálů, stejně jako sekundární rostlinné látky, zejména polyfenoly, kterým je připisován antioxidační účinek (2). Semena granátového jablka a šťáva z granátového jablka jsou proto obzvláště populární!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7074153/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/, www.essenundtrinken.de





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat