Prostreno.cz

Borůvky mají fantastické zkrášlující účinky

Borůvky lze sehnat celoročně. A je to moc dobře! Prospívají mozkovým funkcím, regulují škodlivý cholesterol a působí proti rakovině. Ale zlepšují také vzhled! Jak si z nich připravit pleťovou a vlasovou masku?

Borůvky právem patří na seznam superpotravin. A žádný div. Je tolik důvodů, proč je milovat! Pomáhají nám dobře se cítit i vypadat (1). Ano, čtete správně. Tyto malé fialové bobulky mohou být lékem pro zdraví, pokožku i vlasy!

Všestranný poklad, kterého nikdy není dost

Na zdravotní výhody borůvek se poukazuje už nějakou dobu. Je prokázáno (2), že díky vysokému podílu antioxidantů snižují riziko rakoviny a předcházejí poškození DNA buněk. Také regulují škodlivý cholesterol a normalizují krevní tlak, což zapadá do prevence kardiovaskulárních chorob. Jejich nutriční profil prospívá i mozkovým funkcím, přičemž ulevuje při infekcích a regeneruje svaly po náročné fyzické aktivitě (3). A jakými způsoby tato potravina podporuje krásu? Teď přijde to překvapení – je možné je využít i zevně!

Zkrášlující fígl, který si zamilujete

Tyto šťavnaté plody jsou napěchovány neuvěřitelným množstvím antioxidantů, vitaminů a minerálů, což z nich dělá famózní kosmetický prostředek (4, 5)). Chcete-li si doma připravit úžasnou pleťovou masku, smíchejte pár rozmělněných borůvek s bílým jogurtem. Máte obavy, že se vám z takového ošetření kůže „obarví“? Buďte v klidu, nic takového se nestane. Dočkáte se jen samých výhod, a to včetně zpomalené tvorby vrásek a dávky nepostradatelné hydratace (6). Tento zlepšovák zároveň působí proti zánětům a urychluje hojení. Co když si borůvky dáte i na vlasy? Přímo se to nabízí.

Účes jako z reklamy? Můžete ho mít!

Toužíte pro dlouhé a lesklé hřívě? Pak může být tento borůvkový zázrak vaším svatým grálem (7, 8). Zkombinujte ho s trochou medu a olivového oleje. Získanou směs naneste na pokožku hlavy a následně rozetřete po celé délce. Ideální doba působení je 15 až 20 minut. Vlasy budou hebké a vyživené. Získají i ochranu před vnějšími vlivy a ještě rychleji porostou. Zní to jako plán?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC47258/, (2) www.intechopen.com/chapters/43929, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820045/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20660279/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23319811/, (6) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19057194/, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17492798/, (8) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583121/





Celkem 4 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat