Prostreno.cz

Nejen tučné ryby jsou zdravé

Nemáte chuť na rybu? I ta bílá vám prospěje! Posílí vám kosti, zocelí imunitu a sníží riziko srdečních chorob. Dodá vám také bílkoviny, které jsou potřebné nejen při dietě. Bude opomíjená treska i vaším přítelem?

Národní zdravotnická služba Velké Británie, což je vládní organizace označovaná zkratkou NHS, která se zabývá zdravím, doporučuje jíst alespoň dvě porce ryb týdně. Ale jakých? To je otázka. Ačkoli se častěji zmiňují benefity tučných zástupců vodních živočichů, jako je třeba tuňák, losos či makrela, i bílé ryby mají svá nesporná pozitiva. Co třeba treska, halibut nebo platýs? Jaké výhody spolu s nimi připlavou na váš talíř?

Silnější imunita a žádná únava

Vitamin B6 známý pod názvem pyridoxin je pro organismus velice potřebný. Bojuje totiž proti chronickým zánětům a příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. Zároveň zmírňuje příznaky premenstruačního syndromu a podílí se na tvorbě červených krvinek, čímž předchází anémii. Klíčový je i pro látkovou přeměnu, hladinu energie, zrak i kvalitu pokožky. Máte ho dost? S navýšením jeho hladinky mohou pomoci bílé ryby. Ty vám navíc zprostředkují i jeho „kolegu“, kterým je vitamin B3. Tato látka zase povzbuzuje imunitní systém a urychluje léčbu nachlazení. A to se hodí, nemyslíte?

Odolné kosti a srdce v kondici

Zmíněné „živé potraviny“ obsahují také fosfor. A rozhodně se nejedná o žádné zanedbatelné množství. Pokud se ptáte na jeho schopnosti, nutno zmínit, že hraje zásadní roli při zachovávání struktury a hustoty kostí, proto se považuje za spolehlivou prevenci osteoporózy. Fosfor také reguluje činnost ledvin a podporuje správnou srdeční frekvenci. Už se na bílé ryby díváte trochu jinak? Studie zveřejněná v magazínu The American Journal of Clinical Nutrition naznačuje, že pravidelná konzumace snižuje riziko infarktu i pravděpodobnost předčasného úmrtí. A protože bílé ryby platí i za nízkotučné dárce bílkovin, vřele se doporučují také při dietě. Kterou si dnes připravíte? Možností a receptů je požehnaně!

Zdroje: www.georgehughesfishmonger.com, www.healthline.com, www.drhealthbenefits.com, www.nhs.uk, www.traditionaloven.com, www.eatthismuch.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22682084/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat