Prostreno.cz

S normalizací tlaku mohou pomoci batáty

Vysoký krevní tlak není žádná legrace. Zkuste ho usměrnit batáty, v tomto směru se hodně vychvalují. Působí i proti rakovině a tlumí bolesti!

Předpokládá se, že batáty přivezl do Evropy mořeplavec Kryštof Kolumbus, a to při návratu hned z první velké výpravy do Nového světa. Říká se jim sladké brambory, ačkoli s klasickými bramborami nemají žádný příbuzenský vztah. Vadí to ale něčemu? Co všechno se z nich dá uvařit?

Kulinářská kouzla na slano i sladko

Plody rostliny povijnice batátové se hodí do jakékoli polévky – zkuste je přidat do té zeleninové, kroupové, čočkové, fazolové nebo hráškové, bude to příjemná změna! Dají se z nich udělat i výborné domácí hranolky. A co teprve takový koláč, to je teprve lahoda! Skvělé jsou i zapečené či grilované. Lze je využít také při přípravě kaše, placek, palačinek, salátů a dokonce i pizzy. Ano, všestrannost je jejich druhé jméno. Nejde však o jedinou výhodu. Co kdybyste s nimi zkusili léčit?

Převaha nejen nad záněty

Batáty zprostředkovávají vysoký podíl draslíku a hořčíku – dvou základních minerálů, které pomáhají normalizovat krevní tlak, čímž podporují zdraví srdce a omezují pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění. Pokud máte nakročeno k arteriální hypertenzi, mohou pro vás být lahodnou medicínou. I v dalších situacích ovšem prokazují svoji sílu. Z četných studií vyplývá, že ulevují při bolestivých stavech, jako je například revmatoidní artritida a Crohnova choroba. Je to proto, že jsou zdrojem protizánětlivé sloučeniny zvané cholin. Na seznam jejich pozitiv se musí připsat i protirakovinné působení.

Ani sousto nazmar!

Že v rakovině mají pomyslné prsty jenom geny? Vůbec ne. Diagnostikované případy se týkají i jedinců bez nepříznivé rodinné anamnézy. Jakákoli ochrana je tedy zásadní! Výzkum publikovaný v magazínu The Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition prokázal, že konzumenti batátů jsou k rakovině méně náchylní. Autoři to přikládají obsažené vláknině a vitaminu A – tyto látky podle nich zabraňují růstu nádorů. Na jaký způsob si sladké brambory připravíte?

Zdroje: www.livelovefruit.com, www.helloheart.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876/, www.adamsdiagnosticimaging.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17704030/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat