Prostreno.cz

Hubnutí s antikoncepcí může být o dost náročnější

Hubnutí může být neuvěřitelně jednoduché a zároveň i nesmírně náročné. Patří hormonální antikoncepce při snižování tělesné hmotnosti k záškodníkům? Tohle byste o ní měli vědět!

Matematika nám říká, že pokud přijmeme méně kalorií, než spálíme, aktivujeme spalování zásobního tuku jako paliva. Strava ale není všechno. Rychlost metabolismu zvyšuje i cvičení, které umožňuje pokračovat ve spalování kalorií i po fyzické aktivitě. Všechno tohle víte, zdravě se stravujete, pravidelně cvičíte, ale i tak je pro vás hubnutí tou nejtěžší výzvou? Možná, že přehlížíte jednoho skrytého viníka. Svoje prášky proti početí.

Temná stránka hormonální antikoncepce

Zatímco některé hormonální antikoncepční metody obsahují estrogen, všechny zvyšují hladiny progesteronu v krevním řečišti. To může vést k nadýmání, zadržování vody a s tím spojené přibírání na váze. Progesteron ale také stimuluje část mozkového kmene, která je zodpovědná za funkce, jako je trávení. V překladu řečeno zvyšuje hlad a spouští záchvatovité přejídání (1). Sluší se však uvést, že se jedná o vysoce individuální záležitost. Rozhodně není směrodatné, že se s antikoncepcí nesžijete.

Dočasný, nebo trvalý stav?

Stagnaci tělesné hmotnosti nebo její navýšení ženy obvykle zaznamenávají po zahájení užívání hormonální antikoncepce, což ovšem neznamená, že nemohou zhubnout. Jen může trvat několik menstruačních cyklů, než se tělo aklimatizuje. Během této doby je pochopitelně těžké udržet si motivaci a zůstat v dodržování zásad zdravého životního stylu aktivní. Chce to hlavně nepodléhat splínům.

Bez ohledu na to, zda užíváte antikoncepci nebo ne, pro hubnutí platí stejné zásady – musíte jíst vyváženou stravu a pravidelně cvičit. Pokud potřebujete nějaké rady, určitě si promluvte se svým lékařem nebo registrovaným dietologem, případně se obklopte stejně smýšlejícími lidmi, kteří vás v nouzi mohou motivovat. Lze se také poradit se svým gynekologem o jiných možnostech ochrany.

Vždy zvažte pro a proti

Významná část žen v reprodukčním věku užívá kombinovanou estrogenovou a progestinovou hormonální antikoncepci. Tou nejčastěji používanou je perorální antikoncepční pilulka následovaná transdermální náplastí a vaginálním kroužkem. Běžně používané metody ochrany proti početí obsahují syntetické verze estradiolu (E2, primární estrogen u lidí) a progesteronu. Kromě výše uvedeného vedlejšího účinku ohledně tělesné hmotnosti tak zabraňují ovulaci a obvykle i snižují sexuální touhu. Pokud vám něco z toho nevyhovuje, přejděte třeba k používání prezervativů.

Zdroje: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7556729/, www,healthline.com, www.popsugar.co.uk






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat