Prostreno.cz

Tak skvělý květák může být

Květák je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny, protože je nejen zdravý, ale i jeho příprava je obzvláště všestranná. Ať už jako lehké jídlo, polévka nebo pečený – květák lze připravit všemi možnými způsoby přípravy!

Květák, také nazývaný karfiol, vděčí za své jméno botanické zvláštnosti: Hlava je ještě nerozvité květenství rostliny. Pokud byste květák nesklidili včas pro konzumaci, rozvinul by se do květu se semeny. Na rozdíl od blízce příbuzné brokolice má uzavřený květ. Vzhledem k tomu, že během růstu je květenství zcela zakryté listy, nevytváří se žádné zelené rostlinné barvivo (chlorofyl), a proto má květák převážně bílou barvu. V Itálii a Francii, jsou na druhé straně, velmi populární barevné odrůdy, jako je zelený nebo fialový květák.

Květák je také velmi zdravý: Kromě vitaminu C má vysoký obsah vitaminu K a draslíku.

Recepty s květákem

Květák můžete podávat s rozpuštěným máslem nebo bešamelovou omáčkou. Ale klasika v podobě obaleného v trojobalu a smaženém na másle je asi to první, co se vám v souvislosti s květákem vybaví. Jako příloha se skvěle hodí k masu a rybám, jako je třeba losos.

Zvláště chutné jsou ale i jemné květákové polévky. Zkombinovat je můžete nejen s krevetami, ale i s čočkou nebo bramborami. Vzhledem k tomu, že květák je snadno stravitelný, je ideální jako lehká a dietní strava. Pyré je díky nízkému obsahu sacharidů například skvělou alternativou k bramborové kaši.

Zdroj: www.essenundtrinken.de






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat