Prostreno.cz

Lahodný špenát má hodně co nabídnout

Špenát je kulinářská klasika našeho dětství. A ačkoli z nás Pepek námořník po špenátu jistě nevyroste, pořád toho má hodně co nabídnout.

Předchůdce špenátu přivezli do Španělska již v 9. století, kde se stal součástí kuchyně i lékárničky. Špenát se údajně používal mimo jiné při zažívacích a dýchacích potížích. Mezitím je špenát již dlouho populární všude a také se téměř všude pěstuje. Pěstovat ho můžete dokonce i na vlastním balkoně.

Nákup a skladování

Jemný, zelený listový špenát je skutečnou předzvěstí jara, protože přichází na trh v březnu jako první domácí čerstvá zelenina. Špenát je k dispozici po celý rok, ale jarní špenát má obzvláště jemnou chuť. Čerstvý špenát lze uchovávat pouze několik dní. Zabalený ve vlhkém hadříku jej můžete skladovat v chladničce asi dva dny, než jej zpracujete. Kromě čerstvého špenátu z trhu nebo ze supermarketu je velmi populární zmrazená verze. Zmrazená zelenina by se měla být skladovat v mrazáku až do použití a rozmrazit přímo na středním ohni.

Co najdete ve špenátu

Špenát je zdravý a bohatý na vitaminy a minerály. Beta-karoten, vitamin C nebo kyselinu listovou obsahuje ve větším množství. Pozoruhodný je vysoký obsah minerálů, jako je draslík, vápník, hořčík a železo. Kromě těchto živin obsahuje špenát také dusičnany. Dusičnany jsou samy o sobě pro lidské tělo neškodné, ale během skladování a zahřívání se přeměňují na dusitany, což pak může být ve větším množství nebezpečné.

Legendární překlep

Kdo by neznal příběh Pepka a jeho obrovské spotřeby špenátu, aby zesílil? Skutečnost, že to není tak docela pravda, je nyní už většině známa. Kvůli překlepu byl obsah železa ve špenátu po celá léta nadhodnocen. Nicméně, listový špenát má mnohem vyšší obsah železa než například červené zelí nebo salát. Listová zelenina také poskytuje hodně kyseliny listové, což je důležité před a během těhotenství, protože se významně podílí na tvorbě krevních buněk.

Nejlepší zpracování

Špenát je lahodnou předzvěstí jara a můžete ho použít mnoha způsoby: syrový chutná dobře například v salátech, smoothies nebo pestu. Špenát je také skvělý pro teplé pokrmy, jako je polévka nebo pokrmy z trouby, jako jsou lasagne. Špenát je také klasickým doplňkem k rybám, jako je losos. Oblíbená kombinace je také s vejcem a bramborami.

Zdroj: www.eatsmarter.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat