Prostreno.cz

Benefity hořčíkového oleje

Jako kosmetický přípravek ho lze zakoupit v lékárnách a drogeriích. Hořčíkový olej se snadno vstřebává a po fyzické i psychické stránce umí zázraky. Že ho ještě nemáte? Zabírá při migrénách i astmatu!

Hořčík coby známý minerál se považuje za nesmírně důležitou látku, kterou tělo potřebuje k provádění důležitých funkcí, mezi které spatří snižování míry únavy a vyčerpání, správná činnost svalů, chod energetického metabolismu a nervové soustavy, ale také ochrana zubů a kostí. Slyšeli jste i o hořčíkovém oleji? Ten se dá vyrobit ze směsi vloček chloridu hořečnatého a destilované vody (1).

Navzdory svému názvu není hořčíkový olej skutečným olejem, ale říká se mu tak. Při lokální aplikaci na pokožku zvyšuje hladinu uvedeného minerálu v těle a tím podporuje několik zajímavých věcí.

Zmírňuje úzkost a depresi

Nízká hladina hořčíku v krvi má za následek úzkostné a depresivní chování. Chlorid hořečnatý, který je důležitou součástí hořčíkového oleje, potlačuje uvolňování stresových hormonů, zabraňuje jejich vstupu do mozku, reguluje nervový systém a zároveň navozuje spánek (1).

Působí proti zácpě

Chlorid hořečnatý je zároveň vynikajícím projímadlem. Má osmotický účinek, což znamená, že přitahuje vodu do střeva z jiných tkání. Takové působení chloridu hořečnatého usnadňuje peristaltiku a stimuluje svalový pohyb střev, jenž pomáhá při vylučování stolice (2).

Předchází astmatu

Na vzniku astmatu se podílí několik faktorů, včetně alergií na různé látky, jmenovitě roztoče, plísně nebo aktuálně pyly. Dobrou zprávou je, že nanášení hořčíkového leje na krk, hrudník a záda jedincům trpícím astmatem ulevuje. Chlorid hořečnatý jako svalový relaxant zabraňuje zmenšování a stahování dýchacích cest a eliminuje tak nepříjemné příznaky astmatu. Dále blokuje produkci prozánětlivých sloučenin, které jsou zodpovědné za vyvolání astmatického záchvatu.

Podporuje zdraví srdce

Hořčík udržuje nervovou a svalovou funkci, takže pomáhá srdci kontrolovat jeho činnost a snižuje poruchy v této oblasti. Aby ne. Výzkumy prokázaly, že minerál hořčík vykazuje významné kardioprotektivní účinky (3).

Zmírňuje migrény

Studie zjistily souvislost mezi opakujícími se záchvaty migrény a nedostatkem hořčíku (4). Nízké hladiny hořčíku v mozku mohou podporovat hyperaktivitu neurotransmiterů a chemických látek v mozku. Při problémech se hořčíkový sprej aplikuje na ramena, horní část zad nebo na čelo.

Léčí kožní problémy

Potírání pokožky hořčíkovým olejem je užitečné při léčbě akné a regulace mastnoty. Kromě toho zmíněný zázrak bojuje proti oxidativnímu stresu tím, že vychytává volné radikály, které jsou příčinou vrásek, tmavých skvrn a dalších známek stárnutí.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507265/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7911806/, (3) www.openheart.bmj.com/content/5/2/e000775, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507271/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat