Prostreno.cz

Svědivé pokožce uleví domácí měsíčková mast

Proč měsíčkovou mast kupovat, když je její výroba tak jednoduchá! Bude se vám hodit na vyrážky, spáleniny od slunce, jizvy i vrásky!

Kůže je největším orgánem těla a představuje přibližně sedm procent celkové hmotnosti. Neplní jen ochrannou funkci, obstarává také tepelnou izolaci a podílí se na vytváření potřebného vitaminu D. Náš životní styl jí ale bohužel často ubližuje. Jíme nevhodné potraviny, užíváme spoustu prášků, nepijeme dostatek tekutin, málo spíme a naopak moc se stresujeme. Tyto hříchy pak podporují rychlejší stárnutí, dehydrataci, vyrážky, ekzémy i svědivé alergické reakce. Slyšíte, jak vaše pokožka volá po měsíčku?

Víc než jen květina

Měsíček lékařský je ceněnou bylinkou již od nepaměti. Stejně jako v minulosti jsou i dnes jeho květy originální ozdobnou kulinářskou přísadou a listy se pojídají jako zelenina. Co se týká zdravotních účinků, tahle kráska ze zahrady léčí oční záněty, zmírňuje bolesti v krku, pomáhá na plísňové infekce a ulevuje při žaludečních obtížích. Její extrakt také ničí rakovinné buňky a zastavuje jejich šíření. Naprosto samostatnou kapitolou jsou však kosmetické přednosti! Proč tuto rostlinu pokožka doslova miluje?

Žádná výzva není dost velká

„Je jedním slovem úžasná,“ nešetří chválou australská bylinkářka a vyznavačka alternativní medicíny Jo Morgan. „Měsíček je antibakteriální, antivirový, protizánětlivý a antifungální, což z něj dělá skvělou první pomoc,“ upřesňuje žena, která se schopnostem přírodních darů věnuje spoustu let. Souhlasí s ní i australský lékárník Gerald Quigley. „Pokud si nejste jistí, co použít na suchou, svědivou, podrážděnou, spálenou, zjizvenou, stárnoucí, infikovanou neboli jakkoli poškozenou kůži, věřte, že měsíčkový krém je přesně to pravé. Za 52 let, co se pohybuji v medicíně, jsem nikdy neslyšel, že by si někdo stěžoval na jeho vedlejší nežádoucí účinky,“ popisuje zdravotník s důrazem, že ono mazání je tedy vhodné pro všechny. Co si ho vyrobit doma?

Hurá ke sporáku!

Měsíček se sklízí od června, ale pokud máte nasušeno, tak dlouho čekat nemusíte. Zhruba dvě hrsti květů vložte do hrnce, přidejte 300 ml libovolného oleje a trochu včelího vosku. Všechny jmenované přísady pomalu zahřejte na mírném ohni, dokud se nespojí. Poté udělejte malý test správné konzistence, kterou v případě potřeby upravte přídavkem oleje či vosku.

Zdroje: www.indigo-herbs.co.uk/natural-health-guide/benefits/marigold, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4638416/, www.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768360/, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.1980, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30289008/, www.houseofwellness.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat