Prostreno.cz

Jíme více soli než potřebujeme

Nepřeháníte to se solí? Pokud jíte pečivo, instantní polévky, sušenky a zpracované potraviny, dost možná máte v těle tohoto ochucovadla nadbytek. A věstí to pořádné trable!

Sůl je naprostým základem drtivé většiny světových kuchyní i receptů. Také si neumíte představit, že byste vařili bez ní? S největší pravděpodobností jíte soli více, než si uvědomujete.

V sázce je až příliš!

Sůl je sice nad zlato, jak se praví v jedné známé pohádce, ovšem mělo by se s ní zacházet obezřetně. Její vysoký příjem je hlavním dietetickým rizikovým faktorem dnešní doby. Tento faktor měl v roce 2017 pomyslné prsty ve třech milionech případů úmrtí po celém světě, jak odhaluje rozsáhlá studie publikovaná v recenzovaném magazínu The Journal of Clinical Hypertension. Co je to s námi? Zbláznily se nám snad chuťové buňky? Nebo proč chloridu sodného nikdy nemáme dost a necháváme ho, aby nám škodil?

Víte, čím tělo zásobujete?

Nadměrná konzumace soli je spojována s mnoha nepříznivými stavy. Počítá se mezi ně třeba onemocnění ledvin, větší pravděpodobnost rakoviny žaludku i osteoporóza. Snad nejpřesvědčivější důkazy se týkají jejího účinku na zvyšování krevního tlaku, s čím zase úzce souvisí rozvoj nejrůznějších kardiovaskulárních chorob.

„Jen málokdo přemýšlí nad tím, jak je sůl špatná. Lidem se také nelíbí poslouchat o tom, že ji zneužívají až příliš. Žijeme ve společnosti, ve které je normální mít na stole neustále naplněnou slánku, která přímo vybízí k použití,“ stěžuje si australský lékař a profesor medicíny Bruce Neal.

Může za to i chleba!

„Pro mnohé představuje skutečnost, že až 75 procent přijímané soli pochází ze zpracovaných potravin, šokující a ohromující zjištění. Jejím zdrojem je třeba chléb. Ne proto, že je super slaný, ale spíše proto, že ho lidé jedí ve velkém množství. Dalším skrytým prostředkovatelem jsou snídaňové cereálie. Ani s těmi se dnes moc nešetří,“ upozorňuje uvedený zdravotník s tím, že mohou překvapit i jiné položky nákupního seznamu, jako jsou například sušenky a instantní polévky. Rada na závěr tedy zní?

Nečekejte, až se zdraví zeptá

„Omezte balené a zpracované potraviny. Vždy pečlivě kontrolujte informační štítky, které o obsahu soli informují. Místo slaných omáček a dalších pochutin používejte při vaření náhradní alternativy, hodí se třeba bylinky, citronová šťáva, česnek a koření. A sundejte slánku ze stolu,“ uzavírá lékař Bruce Neal.

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8030337/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8030337/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat