Prostreno.cz

Potraviny proti nekonečné únavě

Většina z nás při únavě sahá po prostředcích jako je káva, čaj nebo coca-cola. Zkrátka takové, které obsahují kofein. Existují ale také potraviny, které dodají energii, aniž by zatěžovaly srdce a oběh.

Najít vhodnou rovnováhu mezi prací, domácností, sportem a relaxací může být opravdu stresující. A pokud vám chybí čas, činnost, kterou začnete omezovat jako první, je spánek. Proto stále více lidí trpí neustálou únavou. Ale než sáhnete po další dávce kofeinu, když se opět budete cítit unavení, vyzkoušejte raději některé potraviny, které vám dodají energii bez zbytečné dávky kofeinu.

Dýňová semínka

Dýňová semínka zabraňují únavě velmi dobře, protože obsahují mnoho dobrých živin. Patří mezi ně vysoce kvalitní bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitaminy B1, B2, B5 a B6 a minerály, jako je mangan, měď, železo, hořčík a fosfor. Všechny látky se ve své činnosti navzájem podporují, posilují imunitní systém a dodávají spoustu energie.

Avokádo

Avokádo je nejen skvělým zdrojem zdravých tuků, které vás zasytí na dlouhou dobu. Zelená superpotravina je také plná živin, včetně bílkovin, které nám dodávají dlouhotrvající energii. Přidání avokáda do snídaně, oběda nebo večeře (nebo dokonce do všech tří) může mít pozitivní vliv proti přetrvávající únavě.

Banány

Banány nám poskytují draslík a sacharidy, což nám dává dostatek energie například pro cvičení. Vzhledem k tomu, že jsou také plné vitaminů, minerálů a vlákniny, měly by být podle odborníků určitě být součástí pravidelného jídelníčku.

Tučné ryby

Losos a další obzvláště tučné ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Konzumace ryb pomáhá bojovat proti zánětu, protože jakýkoli zánět v organismu může být příčinou dlouhodobé únavy. Jíst ryby několikrát týdně tak může nejen poskytnout potřebnou energii v boji proti únavě, ale také pomoci předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Ryby vám také pomohou získat mnohem zdravější pokožku.

Ořechy a semínka

Ořechy a semínka jsou plné dobrých tuků a bílkovin, a proto jsou dobrou volbou pro energeticky bohatou svačinu. Mají různé přínosy pro zdraví –⁠ jsou dobré pro pokožku, podporují zdraví srdce a v případě potřeby dodávají energii.

Tmavá čokoláda

Tmavá čokoláda obsahuje theobromin – látku, která vás doslova nakopne. Dodá tělu dostatek energie, abyste přemohli únavu a nemá „vedlejší účinek“ kofeinu, kdy po jeho vyprchání se cítíte ještě více unavení.  

Vejce

Míchané, smažené, vařené natvrdo – je jedno, jaká úprava vajec je vaše nejoblíbenější, protože v každém případě je v nich spousta dobrého proti únavě. Bílkoviny a vitaminy B jsou stálým zdrojem energie po celý den.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.healthline.com





Celkem 3 komentářů

Martina Kohoutková
27.05.2022
horakova
22.05.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat