Prostreno.cz

Báječné účinky šnytlíku

Z botanického hlediska je součástí česnekového rodu, říká se jí šnytlík a není možné si ji s ničím jiným splést. Pažitka chutná v čerstvých salátech, v kombinaci s vejci a omeletami, hodí se ke smetanovým sýrům, do polévek, na brambory i jen tak na chleba s máslem.

Pažitka vědecky známá jako Allium schoenoprasum prý pochází Asie a východní Evropy a v kuchyni se používá již 5 000 let. Daří se jí na okenním parapetu i v záhoně, je tak nezbytnou součástí bylinkových zahrádek. Rostlina roste v hustých shlucích štíhlých cibulí, z nichž každá vytváří duté trubkovité listy. Květy jsou obvykle světle fialové a objevují se od května do července. Kromě výrazné chuti je pažitka dobrým zdrojem živin, vitaminů a minerálů a s tělem dělá tyhle úžasné věci!

Posiluje imunitní systém

Značné množství vitaminu C v pažitce zvěstuje mnoho výhod. Céčko je nutné pro biosyntézu kolagenu, L-karnitinu a některých neurotransmiterů, podílí se na metabolismu bílkovin, zároveň je důležitým fyziologickým antioxidantem, který omezuje škodlivé účinky volných radikálů. Také může pomoci předejít nebo oddálit rozvoj některých druhů rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a dalších zdravotních potíží, u kterých hraje kauzální roli oxidační stres (1). Zařaďte pažitku na svůj stůl a dočkáte se i posílení obranyschopnosti těla.

Krotí zažívací problémy

Pažitka je domovinou allylsulfidů a dalších jedinečných organických sloučenin, jež jsou účinné pro zmírnění zažívacích potíží. Kromě toho vyniká antibakteriálními vlastnosti, které pomáhají eliminovat širokou škálu bakterií a zabraňují zápachu z úst (2).

Detoxikujte tělo

Pažitka má mírné diuretické a zároveň i antibakteriální vlastnostmi, jak již bylo řečeno, takže je dokonalým partnerem pro detoxikaci těla. Podporuje močení, pomáhá eliminovat přebytečné toxiny, tuk, vodu a soli, čímž udržuje orgánový systém v efektivním chodu. Řekli byste to do ní?

Podporuje zdraví srdce

Pažitka obsahuje alicin, což je jedna z nejdůležitějších organických sloučenin, o nichž se hovoří ve spojitosti se snižováním hladiny špatného cholesterolu v těle (3). Alicin ve spojení s vasodilatačními účinky draslíku obsaženého ve šnytlíku zároveň účinně brání ateroskleróze a snižuje riziko mrtvice a infarktu. Bonusem navíc je to, že čerstvé listy jsou vynikající pro výrobu bylinných octů a másla.

Zdroje: (1) www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24781739/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22928080/





Celkem 14 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kachní stehna se špenátem

(4 hlasů)

Dušené hovězí maso

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat