Prostreno.cz

Vitaminy pro delší život

Vitaminy jsou pro naše zdraví nepostradatelné. Americký výzkum našel látky, které jsou stejně důležité pro dlouhověkost a pohodu ve stáří. Které to jsou?

Vitaminy jsou důležité pro zdraví a přežití našeho těla, protože však většinu nemůžeme vyrábět sami, musíme je získávat z jídla. Bez dostatečného příjmu vitaminů stoupá riziko vážných zdravotních důsledků.

Ve své studii americký výzkum prokázal asi 30 vitaminů a minerálů, které jsou nezbytné pro fungování metabolismu. Mezi nimi je deset látek, které dosud nebyly klasifikovány jako vitaminy.

Vitaminy pro dlouhověkost

Naše přežití závisí na příjmu vitaminů a jsou také potřebné pro zdravý a dlouhý život. Hrají důležitou roli ve správném fungování mnoha bílkovin v těle.

Mezi vitaminy a minerály zodpovědné za dlouhověkost patří některé známé vitaminy. Jedná se například o stopové prvky selen a magnezium, stejně jako vitamin D a některé omega-3 mastné kyseliny. Zabraňují také dlouhodobému poškození buněk, genetického materiálu a tkání a tím působí proti procesu stárnutí. Říká se také, že mají preventivní účinek proti demenci.

Ochrana buněk látkou z hub

Vědec Bruce Ames také navrhuje deset dalších látek, které dosud nebyly klasifikovány jako vitaminy, ale mohly by toto označení budoucnu získat. Jedna z těchto látek, nazývaná ergothionein, je přítomna hlavně v houbách. Nachází se téměř ve všech typech lidských buněk a tkání, kde hraje důležitou roli jako antioxidant.

U lidí starších 80 let se obsah ergothioneinu rychle snižuje. Nižší koncentrace byla také pozorovaná u lidí s lehkými kognitivními poruchami. Látka je důležitá nejen pro některé buněčné transportní systémy, ale má také ochranný účinek a zabraňuje kardiovaskulárním onemocněním.

Bakterie pro zdravé stáří

Existují dva vitaminy zodpovědné za zdravý, dlouhý život, které bakterie vyrábí a do těla se dostávají potravou nebo střevní flórou: pyrrolochinolin chinon (PQQ) a queuin. Ačkoli tyto dvě látky mají komplikované názvy, hrají ve zdraví důležitou roli.

PQQ je nezbytný pro zdraví mitochondrií a působí proti poklesu jejich funkce, což je typické ve stáří. Queuin je důležitý při syntéze biomolekul a plní transportní funkci RNA v buňkách. Podílí se také na buněčném metabolismu.

Karotenoidy pro mládež

Kromě těchto vitaminů z bakterií a hub studie zmiňuje sedm dalších látek, z nichž všechny lze nalézt v rostlinách. Patří ke karotenoidům a říká se, že výrazně přispívají k dlouhému a zdravému životu. Jejich nedostatek je patrný mimo jiné z kardiovaskulárních chorob, kognitivními ztrátami, výskytem různých forem rakoviny, ztrátou sluchu a imunodeficiencí.

Podle vědce jsou uvedené látky spolu s dříve známými vitaminy důležité pro zdravý a dlouhý život.

V budoucnu budou vyvinuty testy, které zjistí, v jakém množství musí být tyto vitaminy přítomny, aby enzymy a bílkoviny mohly v našem těle optimálně fungovat. Do té doby byste i nadále měli věnovat pozornost vyvážené stravě, aby tělo dostávalo všechny potřebné vitaminy, které potřebuje.

Zdroj: www.fitforfun.com, Prolonging healthy aging: Longevity vitamins and proteins | PNAS





Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat