Prostreno.cz

Jídlo a pití navozující relaxaci

Někdy je život tak stresující! Pokud vás zrovna teď válcuje pocit tísně, smutku a bezmoci, jezte ta správná jídla, která navozují pocit klidu. Která to jsou?

Každý zažívá stres, který může být vyvolán řadou událostí, od malých každodenních potíží až po velké změny, jako je rozvod nebo ztráta zaměstnání. Mezi metody, jak ho zvládat, patří pravidelný pohyb, relaxační techniky, kupříkladu hluboké dechové cvičení, poslech uklidňující hudby či procházka přírodou. Doporučuje se absence kofeinu a alkoholu. Obojí může účinky stresu ještě zhoršit. A jak je to s jídlem a pitím, které se vyzdvihuje? Tyhle dobroty mají přímo wellness účinky!

Mléko s medem

Pokud potřebujete rychlý uklidňující účinek, sáhněte po sklenici teplého mléka. Je známo, že obsahuje tryptofan – sloučeninu, která pomáhá při produkci serotoninu. Vědci prokázali, že serotonin navozuje pocit potěšení a pomáhá při spánku. Již naše babičky věděly, že se účinek teplého mléka ještě zvýší, pokud do něj přidáte med. I on tělu dodá tryptofan, jenž sníží úzkost a uvolní nervy.

Kromě toho je med proslulý také známý, že je bohatý na draslík, který má uklidňující dopad na mozek i tělo. Draslík pomáhá bojovat proti stresovým hormonům. Dobrou zprávou je, že i studené mléko popíjené během dne má svoje opodstatnění. Je totiž stále bohaté na vápník, který také navozuje klid (1).

Banány

Jsou oblíbenou svačinou dětí i sportovců, dodávají energii a jejich sladká chuť prostě neomrzí. Banány bývají nabité draslíkem a hořčíkem, minerály, které patří k přírodním relaxantům. A i ony se mohou pochlubit přítomností tryptofanu, podporují tak uvolňování serotoninu v mozku.

Celer

Historicky byl celer považován za protijed na stres, přičemž Hippokrates, nejslavnější lékař starověku, ho předepisoval jako tonikum pro ty, kdo trpěli nervovým napětím. Dnes odborníci na výživu uznávají každodenní konzumaci celeru jako účinný plán na snížení vysokého krevního tlaku. (Nižší krevní tlak vede k lepší schopnosti relaxovat.) Kdy naposledy jste měli celerovou polévku, celerové hranolky nebo pomazánku?

Ovesné vločky s čokoládou

Pokud jsou bez cukru, ovesné vločky napomáhají relaxaci z několika důvodů. Představují kompletní sacharid, který zvyšuje vstřebávání tryptofanu. To zase vede k produkci serotoninu – mozkové chemické látky, jež se pojí s relaxací. Kromě toho je oves bohatý na vitamin B6, známý antistresový vitamin. Teplá ovesná kaše je tak při stresu vhodnou volbou.

Nalámat si do ní můžete třeba hořkou čokoládu. Ta krotí napětí a úzkosti, jelikož je plná serotoninu, endorfinu a dopaminu, což jsou skvělé hormony pro zmírnění hladiny stresu v mozku. Určitě vybírejte čokoládu s minimálně 70 % kakaa. Chybu neuděláte ani tehdy, když si do ovesné kaše přidáte arašídy nebo dýňová semínka bohatá na hořčík, selen, zinek a vitamin E.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8986318, www.clevelandclinic.org, www.healthfitnessrevolution.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat