Prostreno.cz

Velké výhody v malých olivách

​Něco mezi pěti a deseti kusy. Víc ani ťuk! Přesně takové množství oliv byste měli konzumovat, abyste si neosolili organismus a neriskovali kalorický útok. Kolik jich obvykle na posezení spořádáte?

O četných výhodách spojených se středomořskou stravou jste jistě slyšeli už mnohokrát. Do souvislosti se dává třeba s útlumem zánětů, kvalitnější pokožkou i zlepšenou činností kardiovaskulárního systému. Ačkoli se tato dieta pochopitelně skládá z mnoha a mnoha potravinových variací, olivy se na talíř zakutálejí skoro vždycky.

Velké výhody v malém balení

Ať už je milujete nebo nenávidíte, olivy jsou plné prospěšných látek, což je také důvod, proč skvěle zapadají do celé řady doporučovaných stravovacích plánů. A jejich benefity? Pojďme si některé z nich připomenout. Obsah mononenasycených tuků z těchto plodů dělá báječnou mozkovou výživu. Tyto tuky totiž podle serveru Psychologytoday pomáhají zvyšovat hladiny neurotransmiteru acetylcholinu, který je klíčový pro paměť, koncentraci i veškeré kognitivní funkce obecně. Úroda olivovníku nabízí i fenolické sloučeniny, jež představují prevenci Alzheimerovy choroby a demence. Na tuto skutečnost poukazuje studie zveřejněná v magazínu NeuroMolecular Medicine.

Co oliva, to zdravotní terno

Když už jsme u olivového prospěchu, nelze nezmínit, že tito kulatí přátelé zprostředkovávají i něco málo vlákniny. Ta je důležitá pro pravidelnou peristaltiku střev, detoxikaci organismu i snížené riziko rakoviny tlustého střeva. Podle nezávislých průzkumů také posilují imunitu, chrání cévy před poškozením a zastavují předčasné stárnutí. Otázkou ale je, v jakém množství je konzumovat.

Méně je více

„Optimální denní porce se pohybuje mezi pěti a deseti olivami. V úplně ideálním případě je zkombinujte se zeleninou, libovolnými proteiny a lososem. Vytvoříte si tak plnohodnotné a vyvážené jídlo. Nedoporučuji olivy jíst ve velkém, a to nejen proto, že se často prodávají ve slaném nálevu, což podstatně zvyšuje úroveň přijímané soli. Myslete na to, že jsou kaloričtější,“ vysvětluje australská akreditovaná dietoložka Chloe McLeod.

Zdroje: www.eatthis.com, www.psychologytoday.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19191039/, www.fdc.nal.usda.gov/ndb/foods






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat