Prostreno.cz

Pro pohodu srdce jezte vejce

Jedno vejce denně. Přesně takové množství prý zvýší hladinu jistých molekul, které pročistí cévy od nahromaděného plaku, čímž zlepší činnost celého kardiovaskulárního systému. Dáte si ho natvrdo, nebo naměkko?

Vejce patří mezi potraviny, které se do jídelníčku zařazují zcela běžně. Jíst se dají ke snídani, obědu i večeři, přičemž poskytují celou řadu cenných živin, a to včetně bílkovin potřebných pro imunitu i tělesné tkáně. Co dělají s vaším srdcem? Kupodivu samé dobré věci!

Co bylo, to bylo!

Není to tak dávno, co se o vejcích hovořilo spíše v negativech. Odsuzovala se hlavně kvůli cholesterolu, který je sám o sobě letitým nepřítelem zdraví. Jenže nic není tak horké, jak se uvaří a postupem času tuto potravinu vědci a výživoví poradci vzali na milost. A rádi! Ono jim vlastně ani nic jiného nezbývalo, protože důkazy potvrzující její prospěšnost se kupí a kupí. Které konkrétní mluví asi za vše?

Medicína schovaná ve skořápce

Že si poklady z kurníku zaslouží velkou omluvu, to vyplývá i ze studie publikované v magazínu Heart. Její poznatky sdělují, že lidé, kteří si je dopřávají pravidelně, vykazují výrazně nižší riziko rozvoje kardiovaskulárních chorob. Kde jsou ty katastrofické scénáře z minulosti, které tvrdily pravý opak? Na ty už si dnes raději nikdo nevzpomene! Jak je ale možné, že bílek spolu se žloutkem srdci tolik svědčí? Na to se podrobněji podíval zase jiný výzkum, tentokrát zveřejněný v časopise eLife.

Čisté cévy jako alfa i omega všeho

Na svědomí ho mají vědci z Číny, kteří se na základě získaných dat domnívají, že vajíčka mají silný vliv na kardiovaskulární markery v krvi. Jinými slovy – zvyšují koncentraci lipoproteinových HDL molekul, které pomáhají odstraňovat tukové nánosy z krevních cév, čímž je činí pružnější a propustnější. To samozřejmě vede i k omezené pravděpodobnosti srdečních obtíží.

„Naše výsledky poskytují vysvětlení, proč konzumace jednoho vejce denně chrání před kardiovaskulárními chorobami. Ačkoli je třeba provést ještě mnoho dalších studií, mírná spotřeba této potraviny by dietními směrnicemi měla být nejen respektována, ale i podporována,“ myslí si spoluautor čínského výzkumu, kterým je docent epidemiologie z pekingské univerzity Canqing Yu. Otázka tedy zní – už jste měli svůj dnešní zdravotní vajíčkový příděl?

Zdroje: www.ndtv.com, www.heart.bmj.com/content/104/21/1756, www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220524124839.htm





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat