Prostreno.cz

Nový typ přerušovaného půstu

Přerušovaný půst je v současné době nejoblíbenější formou výživy, pokud jde o hubnutí. Jaké výhody však nabízí? Které potraviny jsou "no go"? Jak byste měli trénovat během půstu?

Už jste někdy slyšeli o půstu? Samozřejmě! Pomineme-li náboženský význam, má půst pozitivní účinek na detoxikaci těla a pomáhá s hubnutím nadbytečných kilogramů. Ale i během přerušovaného půstu můžeme udělat pár chyb. Kterým sportům je třeba se vyhnout a proč je půst pro vaše tělo non-plus ultra?

Co přesně je půst?

Půst je časové okno, ve kterém tělu nedodáváme energii. Přerušovaný půst je v současné době nejznámější metodou. Půst je vlastně vhodný pro každého. Existují samozřejmě lékařské výjimky. Pokud trpíte onemocněním nadledvin, slinivky břišní nebo štítné žlázy, půst se za žádných okolností nedoporučuje.

Jak se připravit na půst

Nejdříve si nechte zkontrolovat procento tělesného tuku osobním trenérem nebo odborníkem na výživu. Například ženy s procentem tělesného tuku 24 procent by si měly půst dvakrát rozmyslet. Pak si vyberte úvodní dietní změnu, jako je například nízký obsah sacharidů. Omezené množství sacharidů konzumujte několik dní před půstem.

Aby bylo možné produkovat méně stresu a zároveň méně kortizolu, doporučuje se během fáze půstu pít hodně vody. Nejlepší je neperlivá voda, protože kyselina uhličitá nafoukne žaludek. Kromě toho můžete sáhnout po černé kávě a bylinném čaji.

Sport při půstu

Sport je vhodný vždy. Nicméně tělo vystavené půstu by nebylo dobré vyčerpat ještě zvýšenou námahou. Doporučuje se proto sportovat hodinu před zahájením půstu. Kromě toho se rezervní tuk používá jako zdroj energie během tréninku na prázdný žaludek a stimuluje se produkce růstového hormonu, což znamená, že se stimuluje spalování tuků.

Povolené potraviny

Potraviny s velkým množstvím bílkovin mají obrovský význam. Jsou stavebním kamenem pro všechny naše buňky, svaly a pro náš výkon. Kromě toho bílkoviny vytvářejí imunitní systém ve střevě. Dále je vhodné hodně dušené zeleniny. Zelenina je základem půstu, zvláště pokud jíte hodně bílkovin. S mléčnými výrobky opatrně. Pokud už, pak jen kvalitní tučné varianty, jako je mozzarella a kozí nebo ovčí sýr.

A které ne

Všechny mléčné výrobky jsou tabu. V průběhu našeho života se enzym laktáza štěpící molekuly mléka nadále rozkládá, takže je pro nás trávit mléko těžší. Mnozí z nás v důsledku toho trpí střevními problémy. Pak také zapomeňte na pšenici a alkohol. Naše tělo rozkládá alkohol třikrát pomaleji než sacharidy. A nedoporučují se ani syrové potraviny! Když začneme jíst hodně syrových potravin, jako jsou listové saláty, budou výsledkem jen problémy se střevní flórou.

Nejčastější chyby půstu

Dvě nejčastější chyby jsou příliš málo tekutin – doporučujeme dva až tři litry denně, a příliš málo bílkovin – bohužel tento problém je pravděpodobnější u žen. Další chybou je dát si příliš mnoho malých jídel místo tří velkých.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat