Prostreno.cz

Škodlivé ženské stravovací návyky

Jíst ve stoje a za pochodu? Dojídat zbytky po dětech, aby se zamezilo plýtvání? Která maminka tohle nedělá. Jenže pro tělo to není žádná hitparáda!

Být ženou není žádný med. Skloubit totiž práci, péči o děti, nákupy, úklid a zajištění běžného chodu domácnosti, to se někdy jeví jako nadlidský úkol. Permanentní nedostatek času, stres i shon se negativně nedotýká jenom psychiky, ale i stravování. Před jakými škodlivými návyky odborníci varují? Dámy, takhle raději ne!

Židle má své opodstatnění

Která zaneprázdněná maminka občas nejí doslova za pochodu? Kousnout si do toho či onoho lze přece i při vyndávání nádobí z myčky, že? Tak jistě, nějakou tu minutku to bezpochyby ušetří, co na to ale žaludek? „Když jíte ve stole, rychle a bez rozmyslu, vaše tělo vám za jídlo nepřizná žádné mentální zásluhy. Jednotlivá sousta také dostatečně nerozžvýkáte, takže nepřipravíte svůj trávicí trakt na uvolnění enzymů, kvůli čemuž se potrava hůře rozkládá. To vede ke střevním potížím,“ varuje americká registrovaná výživová poradkyně a autorka knih o životním stylu Lauren Harris-Pincus. Ta radí jediné – sednout si ke stolu a pokrm si náležitě vychutnat. Co dalšího je špatně?

Přece se to nevyhodí!

Tuhle dítě nedojí kuřecí nugetky, jindy zbydou zase hranolky, kousek řízku či ovocné knedlíky. A nastává dilema zvané „co s tím“. „Není pochyb o tom, že se plýtvání odsuzuje, ale jestli tyhle zbytky nějakým způsobem nevylepší vaše zdraví, nechte je být. Jen si s nimi zvyšujete denní počet přijímaných kalorií, což se může brzy odrazit i na váze,“ upozorňuje výše jmenovaná specialistka.

Instantní zlo v akci

Znáte to, honí vás mlsná, takže pod návalem chutí otevřete spíž a rychle slupnete cokoli instantního, co žaludek oblafne až do večeře. „Sáhnout po čemkoli, co je v sáčku, krabici, plechovce nebo kelímku, je dietní chyba. Zpracované a instantní produkty obvykle neposkytují žádnou kvalitní výživu, ale jen sacharidy a prázdné kalorie. Dejte si místo nich raději ovoce, řecký jogurt nebo celozrnné pečivo se zeleninou,“ motivuje nutriční terapeutka Harris-Pincus.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat