Prostreno.cz

Pozor na předávkování vitaminy

Čím více, tím lépe? Tohle u vitaminů rozhodně neplatí. Co všechno vás může potkat, když budete jejich doporučené denní dávky dlouhodobě překračovat?

Užívání vitaminových doplňků stravy je neodmyslitelnou součástí každodenní rutiny milionů lidí. Ačkoli je na obale těchto přípravků doporučené denní dávkování jasně uvedeno, mnozí si raději dají o tabletku či dvě navíc. Ostatně, co se může stát? Možná tak zdraví bude ještě lepší! Děláte to také tak? Dobrý úmysl se vám může vymstít.

Nejprve trocha nutné teorie

Vitaminy se děli do dvou skupin. Některé jsou rozpustné ve vodě, jiné zase v tucích. Zatímco první kategorie se z těla snadněji vylučuje, a to zejména močí, druhá se více ukládá v tkáních, čímž se může v organismu nahromadit a způsobit tak předávkování. Nikdo ale netvrdí, že stanovený příděl ve vodě rozpustných vitaminů můžete zvesela překračovat, i nadbytek těchto látek s sebou nese určitá rizika, i když je méně pravděpodobný. Co všechno se může stát?

Tlak i oči v ohrožení!

Mezi vitaminy rozpustné ve vodě patří vitamin C. Jeho vysoké dávky podporují zažívací obtíže, a to včetně průjmu, nevolnosti, břišních křečí a zvracení. Je prokázáno, že při šesti zkonzumovaných gramech denně se objevují i migrény a bolesti hlavy. Do této společnosti spadají i vitaminy skupiny B, tedy B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12. Jejich nadbytek vede k vysokému krevnímu tlaku, poškození jater, zhoršenému vidění a pálení žáhy. Rovněž se uvádí, že dochází k oslabení imunitního systému. Přebytek vitaminů B může zamaskovat i závažný nedostatek železa, s čímž se pochopitelně pojí další problémy. Jaké jsou další hrozby?

Kóma a špatná srážlivost krve

Vzhledem k tomu, že se vitaminy rozpustné v tucích hromadí v tkáních, mohou jejich nadměrné dávky zapříčinit daleko horší škody. Týká se to zejména vitaminu A, příznaky jeho přemíry zahrnují bolesti břicha a dokonce i kóma. Nebezpečí představuje i přehršel vitaminu D, neboť se můžete dočkat nepravidelného srdečního tepu a ztráty chuti k jídlu. Ani za extra příděl vitaminu E vám tělo moc nepoděkuje, protože se pravděpodobně zhorší srážlivost krve. Tak vidíte, doporučené denní dávkování všech uvedených látek raději nepřekračujte!

Zdroje:www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/, www.ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/, www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/, www.ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/, www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/, www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/, www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat