Prostreno.cz

Domácí prostředky na popraskané paty

Ztvrdlá a popraskaná kůže na patách parádu rozhodně nedělá. Jak a čím se jí dá zbavit? Povolejte med nebo banán!

Pořád se vám nedaří mít paty hladké jako dětský zadeček, proto místo sandálů a žabek radši nosíte tenisky a různou jinou uzavřenou obuv. V takovém případě si dvakrát denně měňte ponožky a boty dezinfikujte sprejem. Co se týče domácí léčby popraskané kůže, na výběr máte hned z několika možností.

Banánová vzpruha

Banán je bohatý na silné antioxidanty, fytochemikálie a vodu. Toto ovoce vyživuje a revitalizuje suchou pokožku a také vyhlazuje drsnou a stárnoucí pleť. Aminokyseliny posilují pojivovou tkáň a pomáhají udržovat pružnost a pevnost pokožky, protein lektin zase ničí bakterie.

Použijte dva zralé banány, rozmačkejte je na hladkou pastu a tu naneste na celá chodidla, včetně nehtů a stran prstů. Nechte působit 20 minut a poté nohy opláchněte vodou. (Vyhněte se nezralým banánům, protože obsahují kyseliny, které pokožce nedělají dobře.) Pro dosažení nejlepších výsledků opakujte alespoň dva týdny.

Medová lázeň

Med se považuje za přírodní antiseptikum, které pomáhá při hojení popraskaných nohou. Je to také dobrý zvlhčovač, jež pokožku udržuje vláčnou a zároveň působí proti jejímu vysušování. Kromě toho zklidňující vlastnosti medu pleť revitalizují.

Připravte si šálek medu a ten vlijte do lavoru s teplou vodou. Nohy ponořte do lázně a 20 minut odpočívejte. V průběhu procedury můžete chodidla lehce promasírovat. Následně nohy osušte a naneste na ně hydratační krém. Rituál provádějte pravidelně, aspoň dvakrát týdně.

Rostlinný zábal

Kuchyňské oleje se snadno vstřebávají a jsou plné živin, které obnovují pokožku a hojí popraskané paty. Jednoduše si opláchněte nohy a potřete je rostlinným olejem (kupříkladu olivovým, stačí asi tak dvě polévkové lžíce). Natáhněte na sebe pohodlné ponožky a jděte spát. Opakujte každý večer. Nemáte-li rostlinný olej, aplikujte bambucké máslo.

Rýžová mouka, med a ocet

Rýžová mouka funguje jako úžasný přírodní exfoliátor odstraňující odumřelé kožní buňky. Společně s medem, přírodním antiseptikem, hojí popraskané nohy. Když se do téhle party přidá ještě ocet obsahující kyselinu octovou, jež zvlhčuje suchou a odumřelou pokožku, je vyhráno. Použijte dvě polévkové lžíce rýžové mouky, lžičku medu a pět kapek octa. Namočte nohy na 10 minut do vlažné vody, osušte je a poté směsí (pastou) obruste suchou pokožku. Tento postup opakujte až třikrát týdně.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.bellatory.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat