Prostreno.cz

Do smoothie přidávejte kakaový prášek plný antioxidantů

Kakao není jenom pro děti. To byste možná nevěřili, jak se hodí do smoothie! Vy jeho prostřednictvím získáte podporu při hubnutí a ještě si vyladíte cholesterol i krevní tlak do ukázkových hodnot.

Co obvykle přidáváte do svého mixovaného smoothie nápoje? Možná jen ovoce, možná jen zeleninu. Třeba přihodíte i hrst nějakých semínek a celé to „vyšperkujete“ ještě rostlinným mlékem či medem. Co ale takový kakaový prášek? Že vás tohle nikdy nenapadlo? Tahle ingredience pozvedne vaše smoothie na ještě zdravější úroveň, protože mu dodá mnoho výhod navíc. Konkrétně jde o tyhle!

Studnice léčivých antioxidantů

Předpokládá se, že kakao bylo poprvé použito mayskou civilizací. Do Evropy ho prý přivezli španělští dobyvatelé někdy v 16. století a ihned získalo pověst zázračného léku. A to se tehdy ještě nemohlo vědět, že je tento prášek jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolů, které dle poznatků četných studií tlumí záněty, podporují krevní oběh, regulují cholesterol a normalizují hladinu krevního cukru.

I tlak si přijde na své

Věřte, nebo ne, zmíněná sypká medicína upravuje i krevní tlak. Podle výzkumu publikovaného v magazínu Critical Reviews in Food Science and Nutrition je to dáno tím, že přítomné flavanoly vyladí úroveň oxidu dusnatého, což příznivé ovlivní funkce cév a stabilizuje hodnoty tlaku. Také je prokázáno, že kakao omezuje riziko kardiovaskulárních chorob a povzbuzuje mozkovou činnost, přičemž zlepšuje náladu a snižuje příznaky úzkosti. Nelze nezmínit, že pomáhá i pacientům s diabetem a protože tlumí chutě k jídlu, užitečné je i při hubnutí. Zdá se vám, že se do smoothie ani trochu nehodí? Ale jděte. Nic není nemožné…

Chce to jen správný recept

Dokud neochutnáte, neodsuzujte. Hoďte skepsi stranou a zkuste si umixovat smoothie, v němž bude kromě kakaového prášku i ananas, banán a mandlové mléko. Anebo dejte šanci jiné receptuře. Kakao si dobře porozumí i s obyčejným mlékem, mangem, datlemi, konopnými semínky a skořicí. Tak na zdraví a do dna!

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28824916/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915376/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28824916/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23810791/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23810791/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29088075/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24259381/





Celkem 2 komentářů

Masunta nejosvícenější...
01.07.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat