Prostreno.cz

Stravovací návyky, které udrží váš cholesterol pod kontrolou

Jak často jíte ryby, luštěniny a mléčné produkty? A co takové ovoce? Tohle všechno jsou potravinoví nepřátelé vysokého LDL cholesterolu!

S vysokým cholesterolem žije hodně lidí. A není to vůbec dobře, protože jeho nadbytečné množství podporuje rozvoj srdečních chorob, čímž zvyšuje i riziko předčasného úmrtí. Kdy jste naposledy byli na lékařském vyšetření, které je na LDL cholesterol zaměřeno? Raději se objednejte co možná nejdříve. A než k němu dojde, tohoto tukového odpůrce zdraví můžete dát do latě pomocí správného jídelníčku.

Proč nejsou věci takové, jaké mají být?

„Hlavní a univerzální příčina vysokého cholesterolu neexistuje. Rizikové faktory ale zahrnují proces stárnutí, kouření, nedostatek fyzické aktivity, nadváhu a samozřejmě i nevhodnou stravu,“ vyjmenovává australská nutriční terapeutka Natalie Raffoul. Na jaká jídla se tedy zaměřit? To ví zase další expert.

Vláknina jako spolehlivá medicína

„Když jde o cholesterol, obvykle se doporučuje konzumace potravin bohatých na vlákninu. Dříve jsme si mysleli, že je dobrá jen na podporu pravidelné peristaltiky střev, ale nyní víme, že nepřináší fantastické výhody jen trávení a zažívání, ale dá se s její pomocí lépe zvládat cholesterol i krevní cukr,“ připouští mluvčí australských dietologů Joel Feren. „Vláknina je dobrá také pro delší pocit sytosti, takže má přímý vliv i na hubnutí,“ dodává tento dietolog s tím, že ji můžete čerpat například z luštěnin a celozrnných produktů. Co dalšího ještě poslat do žaludku?

Ryby a zelenina? Tohle léčí!

„V tomto směru se chválí i potravinové zdroje antioxidantů, proto nepodceňujte příjem ovoce a zeleniny,“ radí Joel Feren. Že přijetí rostlinné stravy snižuje škodlivý cholesterol a zároveň omezuje i pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění, to potvrzují i poznatky studie publikované v magazínu Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Podle jmenovaného experta byste si měli pohlídat i adekvátní přísun bílkovin, které naleznete kupříkladu v rybách, mléčných produktech, ovesných vločkách, sóje, vaječných bílcích či v hovězím a kuřecím mase.

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26853923/





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat