Prostreno.cz

Multivitaminové doplňky na vlasy moc nefungují

Užíváte vitaminové doplňky stravy s pocitem, že vám dodají veškeré potřebné látky, které z vašeho účesu udělají hotový skvost? Jejich účinnost prý není dostatečně prokázaná. Je to tedy marná snaha a zbytečná investice?

Po kvalitních, krásných a lesklých vlasech touží většina žen. Ovšem jak toho docílit? Není to tak jednoduché, jak se může zdát. „Faktory, jako je věk, celkový zdravotní stav, hormony, stres či psychické rozpoložení, to všechno zde sehrává klíčovou roli,“ potvrzuje australská dietoložka Skye Swaney s tím, že v tomto případě nelze podceňovat ani výživu.

Ne každý zdroj je dobrý zdroj

Podle výše jmenované expertky kštice vyžaduje hlavně proteiny, biotin, selen a železo, ovšem nepohrdne ani jódem a vitaminy A a D. Otázkou však je, odkud je čerpat. Zatímco někdo tyto živiny hledá v potravinách, jiný sází na multivitaminové doplňky stravy, jejichž užívání je mnohem pohodlnější. Stačí přece slupnout tabletku nebo dvě a o vše je postaráno, že? Ne tak docela.

Mnoho povyku pro nic?

„Nejsem si vědom žádných robustních údajů, které by naznačovaly, že by jakékoli doplňky mohly léčit vypadávání vlasů, mírnit jejich poškození nebo poskytnout zdravější pokožku hlavy,“ připouští Pieter Cohen, což je docent medicíny působící na americké Harvard Medical School, který se doplňky stravy a jejich účinností zabývá již několik let. Znamená to tedy, že tyto prostředky nefungují a lidé za ně utrácejí úplně zbytečně? „Není to nic, co bych svým pacientům doporučil,“ přiznává tento expert. I jiní zaujímají skeptický postoj…

Nechali jsme se obalamutit?

„Ačkoli vlasové doplňky stravy obsahují celou řadu důležitých látek, je nepravděpodobné, že jejich konzumace přináší extra výhody. Opravdu nevíme, jak moc jsou prospěšné, pokud vůbec,“ nebere si servítky ani zmíněná australská nutriční poradkyně Skye Swaney. Možná spíše nadělají víc škody než užitku! Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv totiž tyto přípravky někdy mívají jiné složení než je uvedeno na štítku, nebo mohou zprostředkovávat mnohonásobně vyšší koncentrace určitých živin. Předávkování pak může paradoxně vést k nadměrnému vypadávání vlasů, lámavosti nehtů i jiným kosmetickým potížím.

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.consumerreports.org/dietary-supplements/fdas-supplement-warning-system-has-deadly-limitations/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat