Prostreno.cz

Tyto druhy ovoce a zeleniny už neloupejte

Loupat jablka, pomeranče, brambory nebo batáty? To je kardinální chyba, kvůli které se připravíte o velké množství vitaminů a minerálů!

Kuchyňská škrabka je šikovným pomocníkem. Věřili byste tomu, že byla vynalezena už v roce 1928? Vymyslel ji francouzský výrobce šavlí a bajonetů Victor Pouzet, který měl velkou zálibu ve vaření. Od tohoto nástroje si sliboval, že mu při loupání ovoce a zeleniny ušetří až 30 procent času. A měl zřejmě pravdu! Přesto jsou situace, kdy se škrabku vyplatí nechat v šuplíku. Které přírodní dary bychom slupek zbavovat neměli?

Jablka

Není žádným tajemstvím, že jablka mají vysoký podíl vlákniny, která zpravidelňuje peristaltiku střev a příznivě ovlivňuje trávení, přičemž zasahuje do detoxikace a snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Kde se tento spojenec zdraví ale nachází? Zhruba 50 procent veškeré „jablečné vlákniny“ byste nalezli ve slupce, která zprostředkovává i hojné množství vitaminů A, C a K. Načerpáte z ní však i dávku kvercetinu, což je silný antioxidant potřebný pro správné fungování mozku a plic.

Pomeranč

Pomerančová kůra nevypadá jako něco, co by se mohlo jíst. Zdání ale klame! Stále častěji se objevují názory, že oproti šťavnaté dužině obsahuje dvojnásobný podíl vitaminu C. Tato živina nejenže podporuje výrobu omlazujícího kolagenu, důležitá je i pro kosti, imunitní systém a psychické rozpoložení. Stejně jako pro hladinu energie! Tak si nedávejte práci s loupáním pomerančové kůry, místo toho použijte jemné struhadlo a voňavý prášek následně využijte do salátů, snídaňových cereálií, ovesných vloček a sladkých dezertů.

Brambory

Obyčejně vyhlížející brambora má hodně co nabídnout. Kromě vitaminu B6 poskytuje i draslík, hořčík, vápník a železo. Pokud chcete získat maximum těchto látek, dejte škrabce volno. A podobné je to i v případě sladkých brambor neboli batátů. Když je totiž vysvlečete z jejich „kabátku“, připravíte se o podstatnou část vitaminu A, který přináší výhody zraku, pokožce a krvetvorbě.

Zdroje: www.healthdigezt.com, www.archyde.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat