Prostreno.cz

Krása jménem růže z damašku

Růže jako složka péče o pleť není nic nového. V pleťových vodách, krémech a vůních se používá již po staletí. Kromě své opojné vůně má také celou řadu výhod, které vaše pleť ocení (a nejen ta). Věděli jste například, že vám čaj z růže pomůže proti depresi a nespavosti?

Než se však spolu podíváme na veškeré benefity, které vám růže z Damašku může přinést, pojďme si tuto krásku trochu představit.  

Růže s přívlastkem

Oficiální název damašské růže je Rosa Damascena, ovšem běžně se také označuje jako růže z Damašku. Pochází z Evropy a Středního východu (nejznámější oblastí, kde se pěstuje, je Bulharsko). Vyznačuje se bohatou a silnou vůní, a právě esenciální olej extrahovaný z květů této růže je to, co se nejčastěji používá v produktech péče o pleť, jelikož je nejbohatší na látky a živiny pro zlepšení stavu pokožky.

Olej z damašské růže má úžasné hydratační vlastnosti a je známo, že zklidňuje pokožku, má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti a je plný vitaminů, minerálů a antioxidantů – zkrátka všeho, co ve své každodenní péči o pleť chcete.

Proti depresím a bolesti břicha

Opečovávat pleť pomocí růžového oleje je tedy nejznámější způsob využití damašské růže. Ale co si takhle připravit růžový čaj (respektive nálev)? Stačí 3 čajové lžičky zalít 500 ml vroucí vody a nechat 1 hodinu macerovat. Nálev bude mít zlatorůžovou barvu a překrásně vám provoní celý byt.

V tradiční čínské medicíně je takovýto čaj doporučován při bolestech břicha, ztrátě chuti k jídlu, nevolnostech a zvracení, nepravidelné menstruaci a depresích, jelikož posiluje dobrou náladu, harmonizuje a pomáhá proti stresu. Čaj si můžete dopřát až 3× denně.

Kromě vnitřního užití můžete nálev využít také jako součást koupele či v péči o pleť. Nálev jednoduše přidáte do koupele, nebo jím ošetříte vyčištěnou a omytou pleť, která bude díky nálevu z růže zklidněná a zářivá.

Kde zakoupit

Růže z Damašku se obvykle prodává ve formě sušených poupat nebo polorozvinutých květů. Seženete ji například v obchodě s orientálním zbožím, případně v prodejnách se zdravou výživou, čaji a bylinkami. Pravou růži z Damašku poznáte snadno ihned po otevření sáčku s květy. Její vůně je totiž skutečně opojná!

Další využití

Pokud je vám líto překrásné voňavé sušené kvítky zalévat horkou vodou pro přípravu čaje, můžete si vyrobit potpourri. Navíc máte v rukávu skvělý dárek pro každou příležitost: voňavý pytlíček s kvítky růží potěší každou dámu!

Případně můžete květy použít pro přípravu pleťových masek či peelingů. Stačí namlít nebo rozdrtit sušené kvítky na prášek a přidat do své oblíbené kosmetiky. Pomůže odstranit odumřelé buňky a vyživí pleť.

Pokud přidáte několik kvítků do lahvičky se svým tělovým olejem, dodáte mu jemnou vůni a uspokojující účinky, díky nimž se budete na svůj večerní rituál vždy těšit!

Zdroje: www.muaustralia.com/skin-benefits-of-damascus-rose, www.sozole.cz/product/susene-cele-kvety-damasska-ruze, www.akka-ajurveda.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat