Prostreno.cz

Nejlepší zelenina k odšťavňování

Výživné druhy zeleniny, které se hodí pro odšťavňování? Sáhněte po mrkvi, řepě nebo rajčatech!

Češi jsou národem zahrádkářů a pěstitelů, kteří velmi často uchovávají plody své práce ve sklepích i zavařovacích sklenicích. Mezi další způsoby, jak našinci zpracovávají ovoce i zeleninu, patří odšťavňování.  Taky jste příznivcem smoothies a džusů? Pak ze svých zásob upřednostněte tyhle poklady. 

Listová zelenina

Listová zelenina bývá základem světa odšťavňování. Díky vysokému obsahu živin a vitaminů je ideální pro recepty „odšťavňovačů“. Vhodná je třeba kapusta, nízkokalorická a výživná dobrota, jež obsahuje vitaminy A, B6, C a K, vápník a draslík. Kapusta je také dobrým zdrojem mědi a manganu. Syrová zároveň obsahuje důležitý antioxidant beta-karoten, který neutralizuje volné radikály. Kapusta skvěle lahodí s jablkem, zelím, mrkví, celerem, mangoldem, citronem, pomerančem, špenátem a sladkými bramborami. Ovšem báječný je i špenát, jež se dá spárovat jablkem, řepou, brokolicí, zázvorem, citronem, kapustou, limetkou, pomerančem, sladkými bramborami či rajčaty.

Mrkev

Mrkev má nízký počet kalorií a je přirozeně sladká. Tělo obohacuje o živiny, jako je biotin, draslík a vitamin A, nicméně nejvíce známá je pro vysoký obsah karotenoidů, mezi které patří alfa-karoten, beta-karoten, lykopen a lutein. Tyhle sloučeniny v organismu působí jako antioxidanty – krotí oxidační stres, snižují riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Mrkvová šťáva doplňuje další odšťavňované ovoce a zeleninu, jako je řepa, citrusy a zázvor.

Řepa

Řepa má vysoký obsah živin, kupříkladu mangan a folát . Zároveň je bohatá na dusičnany, jež zlepšují zdraví mozku, sportovní výkon a krevní tlak. Pomáhá trávicímu systému a ulevuje pomoci při zácpě. Chuťovým buňkám lahodí v kombinaci s lesním ovocem, jablkem, zelím, mrkví, citrusy, celerem, okurkou, zázvorem, pomerančem, hruškami, špenátem, rajčaty a vodním melounem.

Rajčata

Je rajče zelenina, nebo ovoce? Mezi ovoce jej zařadil v roce 2011 Evropský parlament, nicméně i tak v kuchyni mnoho lidí rajčata považuje za zeleninu. Rajčata jsou důležitou kuchyňskou základnou, zejména pro přípravu vydatných omáček a polévek. Receptům dodávají pikantní chuť a bývají zásobárnou folátu, draslíku, vitaminu C a lykopenu. Rajče, ať je pro vás ovocem či zeleninou, se skvěle hodí k řepě, celeru, mangoldu, citrusům, mangu, okurce, pomeranči, hrušce, ananasu a sladkým bramborám.

Zelí

Zelí je výživné nejen pro svůj obsah vody. Ukrývá mnoho základních živin, kupříkladu vitamin B6, vitamin C, vitamin K, folát a mangan. Zelí můžete zkombinovat s jablkem, okurkou nebo mrkví.

Brokolice

Brokolice je zelenina, kterou většina lidí při odšťavňování, přehlíží. Přitom se jedná o  superpotravinu, jež patří k dobrým zdrojům esenciálních mikroživin, včetně draslíku a vitaminů A, B6 a C. Brokolice si rozumí s řepou, zelím, mrkví, okurkou, zeleninou, citronem, limetkou, petrželkou, hruškou a řeřichou.

Zdroje: www.goodnature.com, www.ecowatch.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat