Prostreno.cz

Důležitost meruněk pro zdraví

Její dužina má dobrou, šťavnatou, nasládlou a jemnou chuť. Meruňka ale není jen báječným ovocem, nýbrž i lékem. Upravuje trávení a prospívá pleti! 

Když se Římané v prvním století našeho letopočtu dozvěděli o meruňce, nazvali ji „drahocenná“. Meruňka byla poprvé pěstována kolem roku 2000 před naším letopočtem v Číně a Střední Asii. Dnes se za přední producenty meruněk považují Turecko, Itálie, Rusko, Španělsko, Řecko, USA a Francie. Nejen vědci meruňky považují za zlatou potravinářskou plodinu s léčivými vlastnostmi. Co od nich můžete očekávat?

Zlepšují zrak

Meruňky jsou plné vitaminu A, který je také známý jako retinol. Ten mimo jiné pomáhá zlepšit vidění. Retinol a betakaroten (také přítomný v meruňkách) zároveň snižuje pravděpodobnost vážné makulární degenerace, při které dochází ke ztrátě centrálního vidění.

Chrání před zánětem

Meruňky mají vysoký obsah flavonoidů, antioxidantů, jež chrání před záněty. Primárními flavonoidy jsou chlorogenové kyseliny, katechin a kvercetin, meruňky dále poskytují antioxidační vitaminy A, C a E. Antioxidanty mohou snížit riziko cukrovky, obezity a srdečních onemocnění, protože se zaměřují na oxidační stres, který za těmito chorobami stojí.

Upravují trávení

Ať už je jíte sušené nebo čerstvé, meruňky jsou dobrým zdrojem vlákniny. Vzhledem k tomu, že již zmíněný retinol v meruňkách je rozpustný v tucích, tak se tohle šťavnaté ovoce v těle snadno tráví, k čemuž přispívají i mastné kyseliny. Obecně je známo, že meruňky jako takové chrání před gastrointestinálními problémy tím, že pravidelně čistí střeva.

Prospívají pleti

Primárními zdroji poškození kůže, včetně vrásek, jsou faktory životního prostředí, jako je znečištění, cigaretový kouř a příliš mnoho slunce. Naštěstí meruňky jsou plné antioxidantů, jež stojí v obranné linii a dokáží pleť před vnějším zatížením účinně chránit.

Dobrou zprávou je i to, že obličejové masky a peelingy připravené z meruňky uvolňují a čistí póry, tonizují pleť, odstraňují skvrny, zklidňují pupínky a pokožku celkově ozdravují. Dvě až tři meruňky omyjte, zbavte je pecek, rozmačkejte a smíchejte se lžící ovesných vloček. Masku naneste na obličej a nechte 20 minut působit.

Udržují zdravý krevní tlak

Meruňky obsahují vysoké množství draslíku, který působí jako elektrolyt. Pomáhá vysílat nervové signály a regulovat tekutinu a svalové kontrakce. O draslíku se ví, že je užitečný při snižování vysokého krevního tlaku.

Předcházejí anémii

Vysoký obsah železa, zejména v sušené meruňce, chrání před anémií a pomáhá obnovit hladinu železa u žen se silnou menstruací.

Zdroje: www.ecowatch.com, www.food.ndtv.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat