Prostreno.cz

Sléz si poradí nejen s kašlem

Je to vysoké a má to fialové květy. Co je to? Přece sléz! Když si ho nasbíráte a nasušíte, budete mít postaráno o lék na kašel, migrénu, slabou imunitu, stres, afty i alergické vyrážky. Výhod a úžasných účinků má ale víc!

Nevíte, co s načatým odpolednem? Jeden nápad by tu byl – nechcete využít poslední příležitosti ke sběru prospěšných rostlin? V tuto chvíli na vás čeká třeba sléz, jehož nepřehlédnutelné fialové květy si přímo žádají o pozornost.

Když krása léčí

Sléz původně pochází ze západní Evropy, jeho výskyt se však poměrně rychle rozrostl, protože mu lidé přikládali takřka zázračnou moc. Ačkoli se na této rostlině dají využít všechny její části, v tomto období byste se měli zaměřit na listy a květy. Budou-li čerstvé, neváhejte je přidat do salátů, sušené se pak hodí na přípravu čaje nebo jako součást bylinkových směsí. Sléz se vyskytuje v zahradách, pokud ho na svém pozemku nemáte, potkat ho můžete na okrajích cest a rumištích, v nížinách i nižších částech hor. Je o něm známo, že bývá spolehlivým indikátorem dusíkatých půd. A teď je čas na seznámení s jeho účinky, nemyslíte?

Jeho předností je všestrannost

Tento rostoucí poklad je účinným analgetikem, které najde uplatnění při migréně, stejně jako při bolesti zubů, svalů a kloubů. Doporučuje se v případě všemožných dýchacích potíží, zejména pak při kašli. Vyzdvihnout se musí i skutečnost, že posiluje imunitní systém, přičemž doslova vyniká dezinfekčními účinky. Aby jeho výhod náhodou nebylo málo, sluší se zmínit, že podporuje tvorbu mateřského mléka, zklidňuje podráždění žaludku a zbavuje stresu i úzkosti. Hravě si ale poradí i s různými záněty, kupříkladu močového měchýře, sliznic, slinivky či spojivek. Co jeho vnější využití?

Stopka akné i vyrážek

Málokdo tuší, že sléz se hodí i tehdy, přijdete-li k nějaké lehčí popálenině. Přispívá i k léčbě akné nebo bércových vředů. Ocení ho také jedinci náchylní k alergickým vyrážkám a ekzémům. Jako obklady pomáhá i při otocích, jako kloktadlo z úst vyžene afty. Jak vidno, tenhle zázrak se doma opravdu neztratí!

Zdroje: www.rxlist.com, www.organicfacts.net, www.webmd.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat