Prostreno.cz

Vhodné nápoje při vysoké hladině kyseliny močové v krvi

V poslední době vás trápí silná bolest v kloubech, tuhost kloubů či snížená pohyblivost? Pak je možné, že máte v krvi až příliš kyseliny močové. Co byste v takovém případě měli pít?

Kyselina močová je odpadní produkt, který se v těle uvolňuje po trávení potravin bohatých na chemické sloučeniny, jimž se říká puriny. Většina kyseliny močové se obvykle rozpustí v krvi, projde ledvinami a odejde z těla ven ve formě moči. Ovšem není to pravidlo. Když je v těle příliš mnoho kyseliny močové, objeví se stav nazývaný hyperurikémie.

Čeho se vyvarovat?

Hyperurikémie může způsobit tvorbu krystalických útvarů, které se časem usazují v kloubech a způsobují dnu (lidově pakostnici nebo nemoc králů), formu artritidy, která bývá velmi bolestivá. Proto je důležité rozpoznat příznaky vysoké kyseliny močové v krvi včas a co nejdříve začít s dostupnými možnostmi léčby.

Nejprve je vhodné omezit potraviny a nápoje, které obsahují vysoké množství purinů, jako jsou mořské plody (losos, krevety, humři a sardinky), červené maso, maso z orgánů (játra, žaludek atd.), potraviny a nápoje obsahující kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a alkohol (pivo a další). Do pitného režimu se naopak velmi hodí tyhle nápoje.

Zelený čaj

Zelený čaj je známý pro několik zdravotních účinků, včetně řízení vysoké hladiny kyseliny močové. Antioxidanty v něm přítomné pomáhají v boji proti zánětu spojenému s dnou.

Nízkotučné nebo odstředěné mléko

I sklenice odstředěného nebo nízkotučného mléka může účinně snížit množství kyseliny močové přítomné v krvi. Odborníci naznačují, že lidé trpící dnou mohou dokonce konzumovat i kávu připravenou z odstředěného nebo nízkotučného mléka (bez cukru). Konkrétně se jedná o 2 šálky denně.

Citronová voda

Začněte svůj den sklenicí vody s citronem a uvidíte to kouzlo. Citronová voda je bohatá na vitamin C, jež pomáhá neutralizovat hladinu kyseliny močové v těle. Dokonce i ovoce bohaté na céčko, ke kterým patří nejen citrusové plody, ale i papriky, kiwi, jahody, brokolice, rajčata či kapusty, umí zázraky.

Bylinkový čaj

Heřmánkový, levandulový či ibiškový čaj. Vyberte si podle libosti. Uvedené čaje pomáhají tělu přijímat více tekutin a zároveň jsou užitečné při zvládání problémů s dnou. V chladnějších dnech navíc zahřejí.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.myfooddata.com





Celkem 5 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat