Prostreno.cz

Agar-agar jako pomocník při želírování

Agar-agar je rostlinné želírovací činidlo vhodné pro sladká i slaná jídla. Jak želírovací prostředek používat a jaké výhody má?

Agar nebo agar-agar je želírující látka, která se získává z řas a je tedy čistě rostlinná. Je bez chuti a komerčně dostupná jako prášek nebo vločky.

V Japonsku se používá již od 17. století. Slovo „agar“ pochází z indonéštiny a malajštiny. V současné době se produkce pohybuje ve východní Asii a také na Novém Zélandu a Srí Lance.

Agar pochází z mořských řas, které se pěstují v akvakultuře. K tomu se řasy (většinou červené) suší. Sacharidy se pak extrahují z buněčných stěn horkou vodou a rozemelou na prášek.

Jak použít agar-agar

Používá se k zahušťování polévek a želírování sladkostí, jako je zmrzlina, dorty, panna cotta, pěna, džem nebo želé. Samozřejmě ho lze použít i do slaných pokrmů.

Agar-agar nelze libovolně nahradit klasickou želatinou – želírující síla je u něj šestkrát až desetkrát vyšší. Použití proto vyžaduje určitou praxi. Přírodní produkt se navíc vždy chová trochu jinak – podle toho, jaký typ tekutiny chcete želírovat. Tuk a kyselina například snižují vazebnou schopnost, zatímco ovoce s vysokým obsahem pektinu želírovací schopnost prostředku zvyšuje.

Je agar zdravý?

Agar je naprosto neškodný, a dokonce boduje vysokým obsahem bílkovin. Může také obsahovat vitaminy B, vitamin K a beta-karoten.

Pokud však požijete příliš mnoho bylinného produktu, může to mít projímavý účinek – ale obvykle pouze v případě, že se spotřebuje více než 4 gramy denně. Pro srovnání: Kousek koláče s agarem obsahuje asi 1 gram želírující látky.

Výhody oproti želatině

Želatina se získává z chrupavek, pojivové tkáně a kostí prasat a skotu. Žádný výrobek, který obsahuje želatinu, proto není vegetariánský! Agar-agar se používá na mnoho způsobů ve veganské a vegetariánské kuchyni, protože je alternativou živočišné želatiny.

Zdroj: www.brigitte.de/rezepte/kochtipps/agar-agar--wissenswertes-rund-um-das-geliermittel-11680028.html





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat