Prostreno.cz

Domácí prostředky na ztracený hlas

Chcete mluvit, ale nejde vám to? Pokud vám hlasivky vypověděly službu, naordinujte si hlasový klid, jablečný ocet, stroužek česneku a šalvějový čaj. Co nevidět bude po problému.

Hlas je velice mocný nástroj. A jeho ztráta se rovná katastrofě! Nejprve to začíná lehkou bolestí v krku, následuje chrapot a než se člověk naděje, ani s vypětím všech sil zkrátka nepromluví. Příčinou je buď velká námaha hlasivek nebo zánět hltanu, což je vlastně infekční onemocnění. Jak hlas ale získat zpátky, a pokud možno co nejrychleji? Pastilky z lékárny nejsou jediným spásným řešením!

Krok první – bobřík mlčení

První věcí, která v dané situaci skutečně pomůže, je naprostý hlasový klid. Ano, je to těžké, zvláště máte-li zaměstnání, při němž se slovně projevovat zkrátka musíte. Ale čím větší relax hlasivkám dopřejete, tím dříve budou zase v kondici. A pozor – zakázáno je i šeptání, které krk paradoxně namáhá víc než zpívání opery. Co dělat dál?

Jablečný ocet zabere na jedničku

Máte doma jablečný ocet? No výborně. Ihned si jeho dvě polévkové lžíce přidejte do sklenky vody. Získanou směs můžete popíjet několikrát denně, ovšem pokud se vám její chuť dvakrát nezamlouvá, počítá se i kloktání. Jablečný ocet je prastarý osvědčený lék, který se uplatní při infekcích a akutních stavech všeho druhu, proto vás nezklame ani tentokrát. Na mocné antimikrobiální schopnosti téhle medicíny poukázalo mnoho studií, a to včetně té, o níž informuje magazín MedGenMed.

Přítel jménem česnek

Štiplavost čerstvého česneku není žádná hitparáda. Tato ingredience také ovoní dech nepříliš příjemným způsobem. Přesto zatněte zuby a nějaký ten stroužek snězte. Spolehlivě totiž zlikviduje bakterii a viry, které způsobují záněty a infekce. Rovněž přidá ruku k dílu při rozpuštění hlenů a ještě utlumí bolesti.

Doušek šalvějového čaje svede divy

Šalvěj lékařská přináší úlevu při celé řadě neduhů, proto se vyplatí mít ji po ruce. Obsažené látky obnovují pošramocené trávení, přičemž povzbuzují obranyschopnost, navozují hormonální rovnováhu a zlepšují krevní oběh. Tato nenápadná bylinka přichází s velkými účinky i tehdy, když vás potrápí rýma, chrapot nebo ztráta hlasu. Příznivě totiž působí na dýchací cesty, hlasivky i činnost plic.

Zdroje: www.draxe.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat