Prostreno.cz

Alternativní léky na průjem

Kašovitá, vodnatá, pěnivá a páchnoucí stolice se nazývá průjem. Může ho doprovázet plynatost, zvracení a nevolnost. Jak s ním zatočit? Pomůže pepř, rýže i zázvor!

Průjem nastává, když dojde k narušení práce nervového a endokrinního systému. To vede k dehydrataci těla, zvýšenému krevnímu tlaku, bolestem hlavy a diskomfortu životně důležitých procesů. Nejčastěji jsou pacientům předepisovány různé léky, ale existují i alternativní prostředky, které slibují úlevu. Jak a čím si můžete pomoci v pohodlí domova?

Popíjejte černý čaj

Uvařte si sklenici silného černého čaje a nepřidávejte do něj cukr ani žádná jiná sladidla. Nápoj obsahuje třísloviny, které mají pojivý účinek. Zlepšení stavu obvykle nastává během 30–40 minut.

Spolehněte se na dubovou kůru

Lžíci dubové kůry zalijte 500 ml vroucí vody a nechte 20–30 minut louhovat. Sceďte a po doušcích pijte v průběhu celého dne. Nálev příznivě působí na činnost trávicího traktu, obaluje střeva a uvolňuje křeče, neboť i dubová kůra, stejně jako výše uvedený černý čaj, je bohatá na třísloviny, zároveň působí dezinfekčně a má svíravý účinek.

Rozkousejte pár kuliček pepře

Několik kuliček známého koření je třeba spolknout a popřípadě je zapít sklenicí teplé vody. Pepř dezinfikuje a ničí patogenní mikroflóru. Nemáte-li pepř, tak do sklenice teplé vody přidejte 2–3 kapky jódu a vypijte. Nápoj ničí patogenní bakterie v trávicím traktu a podporuje normalizaci stolice.

Pomůže roztok manganu

Připravte si 500 ml slabého roztoku manganistanu draselného (manganu) a najednou jej vypijte. Tato účinná látka je antiseptikum s výraznými oxidačními vlastnostmi, jež účinně potlačuje zánětlivý proces. Mangan má trvalý terapeutický účinek, který se neprojeví okamžitě. K úlevě dochází během 3–5 hodin.

Jezte rýži

Připravte si převařenou rýžovou a přidejte lžíci škrobu. Vše důkladně promíchejte a konzumujte během dne, zapijte teplou vodou. Rýže odstraňuje toxiny z těla a škrob má stahující účinek.

Důvěřujte zázvoru

Rozdrťte 30 g čerstvého kořene zázvoru a zalijte 300 ml vroucí vody. Jakmile se čaj vylouhuje, přidejte do něj plátek citronu a lžíci libovolného medu. Zázvor stimuluje lokální imunitu a med a citron urychlují proces hojení. Před použitím uvedených receptů byste se vždy měli ujistit, že neexistují žádné kontraindikace a alergické reakce na jejich složky. Sluší se také uvést, že trvá-li průjem dva týdny, považuje se za zdraví nebezpečný.

Zdroje: www.m.iliveok.com, www.medicalnewstoday.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat