Prostreno.cz

Rizika konzervovaných potravin

Může být ovoce v plechovce stejně výživné jako to čerstvé? Tak to si pište, že může! Vitaminy tedy rozhodně nepostrádá. Potíž je spíše v přítomnosti škodlivého bisfenolu A, který do něj z konzervy proniká.

Když se řekne konzerva, mnozí si představí osazenstvo táboráku, které z ní nad ohněm vyklepne podivně vypadající lančmít. Proč konzervy takové myšlenky vůbec vzbuzují? To je jednoduché. Mají pověst spíše příležitostných potravin, o jejichž nutriční hodnotě si nikdo nedělá valné iluze. Ale vážně si takovou reputaci zaslouží?

Proces s dlouhou tradicí

Konzervování bylo vyvinuto na konci 18. století, a to za účelem zajištění stabilního a hlavně trvanlivého zdroje potravy pro vojáky a námořníky ve válce. Jídlo se nejprve zpracovalo, poté uzavřelo v nádobách a zahřívalo, aby neobsahovalo škodlivé bakterie. Na stejném principu to v podstatě funguje dodnes, přičemž mezi nejběžnější konzervované potraviny patří ovoce, zelenina, luštěniny, maso a mořské plody. Jak je to pak s výživnými hodnotami?

Nutriční překvapení pod víčkem

Ačkoli panuje všeobecné přesvědčení, že se obsah konzerv jen stěží může rovnat čerstvým či mraženým produktům, výzkumy ukazují, že konzervování živiny neničí, ale naopak zachovává. Pokud si tedy koupíte kupříkladu broskve v plechovce, dost možná budou mít stejný obsah vitaminů, minerálů a antioxidantů jako ty, které byste si utrhli ze stromu. Ne-li vyšší! Podobné to může být i v případě rajčat nebo kukuřice. Problém s výživou tu tedy není – naopak. Ještě pořád to ale neznamená, že by snad konzervy měly vyhráno. Jistá rizika totiž stále mají.

Problém jménem bisfenol

Bisfenol-A je nechvalně známá sloučenina, která se běžně využívá při výrobě plastů a balení potravin, a to včetně konzervování. I při nízkých dávkách bývá spojována s vývojovými poruchami, hormonální nerovnováhou, diabetem, onkologickými onemocněními, neplodností i náchylností k užívání návykových látek. Rovněž se osočuje z poruch pozornosti a zhoršených funkcí imunitního systému. Hlavní potíž je v tom, že dle některých výzkumů, a to včetně toho, o němž informuje magazín Journal of Agricultural and Food Chemistry, bisfenol proniká z plechovky do jejího obsahu a konzumenti ho pak chtě nechtě jedí, což předpovídá řadu zdravotních komplikací.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1528152/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22968977/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3367259/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21598963/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat