Prostreno.cz

Pravda o sacharidech

Křupavé rohlíčky, lahodné těstoviny – i když je milujeme, na hubnutí se nehodí. Nebo je to jinak? Přinášíme nejdůležitější fakta o sacharidech.

Sacharidy nám škodí a kdo chce zhubnout, měl by je ze svého jídelníčku úplně vyloučit. O sacharidech se toho můžeme dočíst mnoho, je ale všechno pravda? Přinášíme odpovědi na to nejdůležitější.

Jsou všechny sacharidy stejné?

Ne. Sacharidy se dělí do tří skupin v závislosti na počtu jejich stavebních bloků cukru. Dělí se na monosacharidy (jednoduché cukry). Sem patří hroznový cukr (glukóza) a ovocný cukr (fruktóza). Dále na disacharidy (dvojité cukry). Nejdůležitějšími zástupci jsou jednoduchý stolní cukr (sacharóza) a dále mléčný a sladový cukr. Jednoduché i dvojité cukry se nacházejí v potravinách, které chutnají sladce – a neobsahují žádné vitamíny ani minerály, jako jsou cukrovinky. Jediná výjimka: ovoce. Disacharidy způsobují rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. A nakonec na polysacharidy (více cukrů). Jedná se především o škrob a celulózu. A nacházejí se zejména v obilovinách, celozrnných výrobcích, luštěninách a bramborách. Více cukrů způsobuje, že hladina cukru v krvi stoupá pomalu, protože se musí rozložit, než se může vstřebat do krve.

Pokud chcete zhubnout, měli byste do svého dietního plánu začlenit pouze ty třetí – a ještě se podívat na kalorickou tabulku, která poskytuje informace o nutričních hodnotách potraviny na 100 g. Glukóze a fruktóze je třeba se, pokud možno, vyhnout. Zeleninu, která je syrová, lze naopak bez omezení konzumovat třeba jako svačinu.

Závěr: Ne všechny sacharidy jsou špatné. Stojí za to se blíže podívat a provést cílený výběr.

Opravdu se po sacharidech tloustne?

Ne, pokud je denní bilance kalorií v rovnováze. Ale chléb, těstoviny a koláče z bílé mouky vás nezasytí, takže máte tendenci mezi jídly něco jíst. Takže kalorie přibývají. A to není vše: spalování tuků funguje lépe, pokud si mezi jídly dáte alespoň čtyři hodiny pauzu. Pozor abyste ve snaze snížit příjem sacharidů, nesáhli po tučných potravinách. Tuk má totiž dvakrát více kalorií než cukr.

Ovocné šťávy a slazené nealko nápoje nezasytí jako pevná strava, ale vypijeme jich klidně litry. A poskytují spoustu kalorií, rychle zvyšují hladinu cukru v krvi a hormon pro ukládání tuku inzulín je po nich aktivnější. 

Závěr: Pokud chcete zhubnout, snižte příjem výrobků z bílé mouky, cukru a sladkostí. Vydržet téměř úplně bez sacharidů je těžké – a není to ani nutné. Více než žádoucí jsou například celozrnné výrobky, protože mají podstatně více minerálních látek a především vlákniny.

Musíte se večer obejít bez chleba, těstovin nebo brambor?

Normálně tělo spaluje všechny živiny nepřetržitě, bez ohledu na to, zda se jedná o tuky, bílkoviny nebo sacharidy. Na sacharidech je něco zvláštního: jakmile je sníme, uvolňuje se do krve inzulín a spalování tuků se nakrátko zpomalí. Čím více sacharidů přijmeme, tím déle zůstanou brzdy spalování tuků zatažené. To může být nepříznivé zejména ve večerních hodinách, kdy odpočíváme a téměř se nehýbeme. Ale nakonec vše závisí na množství. Pokud večer sníte jen malé množství sacharidů (100g), pak se přibírání bát nemusíte.

Závěr: Přibíráme, když soustavně jíme více, než potřebujeme – a ne proto, že těch 100 g špaget jsme snědli večer a ne k obědu.

Co když úplně vynecháte sacharidy?

Chléb, brambory, těstoviny, rýže a další jsou součástí vyvážené stravy. Tělo z nich dokáže rychle a plynule využít sacharidy k dodání energie mozku a svalům. Pokud bychom se měli obejít úplně bez sacharidů, tělo by si muselo shromáždit potřebnou glukózu z bílkovin – to je časově náročné a obírá to o energii. Sacharidy také potřebujeme, abychom v mozku vytvořili serotonin, látku pro dobrou náladu. 

Sečteno a podtrženo: Sacharidy jsou potravou pro mozek a svaly a nejrychlejším dostupným zdrojem energie pro tělo. Chléb a těstoviny vyrobené z celých zrn a brambor jsou také dobrým zdrojem minerálů.

Je lepší jíst bílkoviny a sacharidy odděleně?

Oddělení obou živin je účelem kombinující diety. Její zastánci tvrdí, že při trávení masa a brambor například vznikají nebezpečné toxiny, které překyselují celé tělo, dělá se vám špatně a tloustnete. Ale to je nesmysl. Bílkoviny a sacharidy lze velmi dobře trávit společně. Přesto lidé, kteří se stravují podle pravidel kombinování potravin, hubnou – obejdou se totiž bez „silně kyselinotvorných“ produktů (a ztužujících potravin) jako je uzenina, sladkosti, pečivo z bílé mouky a alkohol.

Závěr: Neexistuje žádný fyziologický důvod pro dělení potravin.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat