Prostreno.cz

Zdravotní hodnoty luštěnin

Luštěniny jsou velká, masitá, barevná semena rostlin s působivým nutričním profilem. A taky kuchyňskou nezbytností, která by neměla chybě v žádné domácnosti. Zapomeňte na hrachovou kaši ze školní jídelny a rozhodně luštěninám dejte šanci! Proč se vám to vyplatí?

Do skupiny luštěnin neboli luskovin paří plody zahrnující hrách, fazole, čočku, cizrnu, sóju a lupinu. (Lupiny jsou byliny s dlanitě složenými listy a květy v koncovém vzpřímeném hroznu.) Ať už si z této skupiny vyberete cokoli, chybu určitě neuděláte. Luštěniny jsou moderním trendem současnosti, a to hned z několika dobrých důvodů.

Nahrazují maso

Luštěniny jsou v živinách podobné masu, ale s nižším obsahem železa a bez nasycených tuků. Díky vysokému obsahu bílkovin výtečně nahrazují živočišné složky, a to včetně mléčných výrobků, proto se hodí pro vegetariány i vegany.

Mají příznivé účinky na zažívání

Luštěniny jsou skvělým zdrojem vlákniny a pomáhají k pravidelnému vyprazdňování. Pouhý 1 šálek (240 mililitrů) vařených černých fazolí tělu dodá 15 gramů vlákniny, což je více než polovina doporučené denní dávky pro dospělé.

Bojují proti stárnutí

Fazole a další luštěniny obsahují antioxidanty, které pomáhají předcházet poškození buněk a bojovat proti nemocem a stárnutí. Vláknina a jiné přítomné živiny prospívají trávicímu systému, a mohou dokonce pomáhat předcházet rakovině trávicího traktu.

Jsou multifunkční

Zahrnutí luštěnin do jídelníčku zvětšuje rozmanitost stravy a dodává podporu střevním bakteriím. Kromě aminokyselin nebo bílkovin luštěniny dále obsahují železo, kyselinu listovou a minerální látky. Proto jsou elektrárnou dobrého zdraví a multifunkční potravinou. Luštěniny lze přidat do jakéhokoli jídla, k snídani, obědu nebo večeři. Po uvaření je lze jíst teplé i studené. Většinu suchých luštěnin je však třeba před vařením propláchnout a namočit. Po namočení lze očekávat vyšší obsah vlákniny (převážně rozpustného typu).

Regulují hladinu cukru v krvi

Diabetici by měli vzít na vědomí, že luštěniny regulují hladinu cukru v krvi a díky svému nutričnímu obsahu prospívají vlasům i pokožce. Co se týče úpravy, luštěniny se vaří v běžném nebo tlakovém hrnci. Jakmile voda začne vřít, odebírá se pěna a čočka, cizrna či hrách se vaří několik minut na mírném ohni bez pokličky. Vždy se řiďte pokyny na obale.

Zdroje: www.food.ndtv.com, www.medlineplus.gov, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat