Prostreno.cz

Moringa olejodárná jako skvělý vánoční dárek

Už vám při nakupování dárků pomalu docházejí nápady? Zvažte doplňky stravy, které zlepšují zdraví a předcházejí nemocem. Jejich nekorunovanou královnou je moringa, která potěší každého.

Nevíte, co svým blízkým položit pod vánoční stromeček? Co kdybyste jim dali dárek ze všech nejcennější, tedy zdraví? Že to není možné? Ale ano! Nebo jste snad ještě neslyšeli o zázraku jménem moringa?

Strom, který lze jíst

Moringa olejodárná je strom, jehož původní domovinou je Himálaj. U nás opravdu moc známý není, což je velká škoda. Je možné ho totiž beze zbytku využít od kořene až po plody, přičemž všechny jeho části překypují neuvěřitelným množstvím prospěšných látek. Svým vzhledem trochu připomíná baobab, a to hlavně díky dužnatému kmenu, který slouží jako zásobárna vody v obdobích sucha. Moringa roste i v nehostinných podmínkách, proto je tak hodnotná. K mání je ve formě kapslí, čaje, oleje i prášku, který se rozpouští ve vodě či v jiném nápoji. V čem tkví její léčivá jedinečnost a jaké má účinky?

Medicína nejen na tlak

Abyste o famózním nutričním profilu moringy měli jasnější představu, tato zázračná dřevina poskytuje bílkoviny, vitaminy A, B2, B6 i C, dále pak hořčík, železo a širokou škálu antioxidačních sloučenin, jako je například kvercetin a kyselina chlorogenová. Díky těmto složkám prokazatelně normalizuje tlak, upravuje hladinu cukru v krvi a tlumí oxidační stres, jež je původcem celé řady nemocí.  Tím však její mocné působení teprve začíná.

Sbohem, záněty a otoky!

Moringa v jakékoli podobě se může pochlubit i protizánětlivými vlastnostmi. Zároveň reguluje hladinu škodlivého cholesterolu, čímž omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. Neutralizuje také toxické látky, které mohou poškodit organismus, zatímco představuje prevenci rakoviny. Lidoví léčitelé se domnívají, že tento prostředek pomáhá i na otoky, přičemž omlazuje pokožku, zlepšuje kvalitu vlasů, bojuje proti bakteriálním onemocněním a léčí žaludeční potíže. No uznejte sami, není tohle dáreček jako malovaný?

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25808883/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25808883/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17951477/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19324944/, www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13880200802366710, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18249514/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25183111/, medicalnewstoday.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat