Prostreno.cz

Nejzdravější druhy sýrů

Sýr není zrovna nejzdravější jídlo, ale existují druhy, které jsou bezpečné, a dokonce jsou hodnotné pro zdraví. Prozradíme vám, které lahodné mléčné pokrmy patří do vaší lednice. 

Máme dobrou zprávu! Sýr je nejen chutná potravina, ale může být i velmi zdravý. Přinášíme ty nejlepší odrůdy ke konzumaci.

Mozzarella

Milujete pizzu s rajčaty a mozzarellou nebo jen plátky mozzarelly s rajčaty? Jemný sýr z Itálie je opravdu nízkotučný, a proto se dá bez problémů konzumovat, pokud si chcete hlídat štíhlou linii. S 20 g bílkovin na porci je mozzarella také skutečným zdrojem bílkovin.

Tvaroh (smetanový sýr)

Tvaroh není asi typickým druhem sýra, ale patří ke zdravým mléčným potravinám s vysokým obsahem bílkovin. Je proto velmi vhodný pro sportovce a lidi, kterým záleží na postavě.

Feta

Oblíbený řecký sýr feta chutná v salátu nebo v pečené formě naprosto fantasticky. Ovčí mléko v sýru je plné zdraví prospěšného vápníku a zinku. Feta přesvědčí konzumenty také velmi nízkým obsahem tuku. Má jen jediný problém? Protože se tradičně konzervuje ve slaném nálevu, je sýr dost slaný.

Ementál

Tato klasika s dírkami vlastně není tak nezdravá, jak se většina z nás domnívá. Ementál je plná vitaminu D, který reguluje rovnováhu vápníku a fosforu v těle. Sýr obsahuje i další bílkoviny a draslík, které příznivě ovlivňují střevní mikroflóru.

Ricotta

Sýr Ricotta je italský druh sýra někdy nazývaný „syrovátkový sýr“. Vyrábí se ze syrovátky, která zbyde po výrobě jiných sýrových výrobků. Ricotta se může pochlubit velmi nízkým obsahem sodíku ve srovnání s jinými sýry. Ricotta je skvělá na pečení a lze ji podávat i čerstvou jako pomazánku nebo s ovocem a medem. 

Parmazán

Parmigiano-Reggiano, často označovaný jen jako parmazán, je neuvěřitelná výživná bomba! Je zdravým sýrem, který je snadno stravitelný a může snížit riziko chronických onemocnění. Mohou za to především aminokyseliny v sýru, které mohou snižovat krevní tlak.

Parmazán je také bohatý na vápník. Konzumace potravin bohatých na vápník je důležitá pro prevenci osteoporózy. 

Čedar

Čedar je tvrdý sýr a zraje 10 měsíců při teplotě 8 až 10 °C. Obsahuje 710 miligramů vápníku na porci, což poskytne 31 procent denní hodnoty. A pokud trpíte intolerancí na laktózu, čedar můžete konzumovat bez obtíží, protože obsahuje nula až dva gramy laktózy na porci.

Zdroj: www.eatthis.com, www.thekitchen.com





Celkem 7 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat