Prostreno.cz

S čekankou vyšlápnete tím správným směrem

Francouzi milují čekanku natolik, že téměř celou její úrodu snědí sami. V Belgii lidé raději pěstují tolik, aby toho bylo dost i na export. Pouze u nás má tato jemná zelenina poněkud temnou existenci. Ale čekanka má co nabídnout z kulinářského i hlediska zdraví!

Když se na polích pro většinu venkovní zeleniny příliš ochladí, čekanka si přijde na své: elegantně bledé, štíhlé hlávky pocházejí z pěstování v tmavých a speciálně klimatizovaných místnostech. Čekanka je u nás známá odedávna: V 19. století se její kořeny sušily, pražily a zpracovávaly na levnou kávovou náhražku – čekankovou kávu. Dnes jsou kořeny ceněné jako zelenina, dávají se do mís s ohřátou vodou a nechají se z nich vyrašit listy. Při pěstování je nutná ale naprostá tma, protože jedině tak si jemné klasy udrží svou elegantní bledost.

Výjimky ale potvrzují pravidlo – existuje také červená čekanka. Tento kříženec nevypadá jen mimořádně atraktivně, ale obsahuje také méně hořkých látek než bílá čekanka.

Původ

Předkem čekanky je čekanka divoká, která roste téměř v celé Evropě a také v severní Africe a Orientu. Belgie, Francie a Nizozemsko jsou takříkajíc mistry světa v pěstování čekanky. Mimochodem, Belgičané ji „vymysleli“, i když náhodou: V roce 1870 nechali farmáři kořeny čekanky přezimovat v půdě svých skleníků – a navzdory očekávání mohli sklízet jemné, světlé výhonky.

Sezona

I když by se čekanka teoreticky mohla pěstovat po celý rok, je po ní větší poptávka v chladném období, kdy je čerstvých produktů málo. Čekanka je zimní zelenina, takže ji koupíte hlavně od října do dubna.

Chuť

Bílá čekanka má příjemně nakyslý, hořkosladký tón a chutná příjemně a jemně. Červená čekanka má o něco jemnější, ale pikantní chuť.

Jak zdravá je čekanka?

Existuje dobrý důvod, proč se čekanka objevuje ve většině diet: Je to jedna z nejvíce nízkokalorických a nízkotučných zelenin a považuje se za potravinu, která pomáhá zhubnout. Je však extrémně bohatá na zdraví prospěšné složky, jako jsou vitaminy A, B a C, stejně jako draslík, fosfor, vápník a hořčík.

Výživoví experti čekanku chválí ještě více – například hořčiny, které také hojně obsahuje, jsou požehnáním pro žaludek a střeva. Čekanka se vyznačuje také obsahem inulinu. Je známo, že tato rozpustná vláknina je zvláště prospěšná pro zdravou střevní flóru.

Nákup

Pokud jde o čekanku, dobrá kvalita se projevuje jejím bezchybným vzhledem! Čekanku s hnědými skvrnami nebo povadlými vnějšími listy je lepší nechat ležet – ani výrazná zelená barva není dobrým znamením, svědčí o velmi vysokém podílu hořčin. Zda zvolíte velké nebo malé klasy, je věcí vkusu, a především otázkou použití: Velké čekankové klíčky jsou ideální k plnění a gratinování; malé, jemné jsou nejlepší do salátů nebo v páře jako zeleninová příloha.

Skladování

Čekanku spotřebujte co nejrychleji, ale do té doby ji uchovávejte v chladu a chraňte před světlem, jinak bílé listy rychle zezelenají. Čekanku byste neměli skladovat v přihrádce na zeleninu v lednici ne déle než asi 4 dny.

Příprava

Díky speciální metodě šlechtění je péče o čekanku extrémně snadná. Stačí rychle opláchnout a vykartáčovat. Pokud neoceníte hořké látky v čekance, můžete klasy nechat pár minut ve vlažné vodě. A pokud ji máte rádi jemnější, je nejlepší velkoryse odstranit pevné srdce čekanky: Jednoduše rozřízněte klasy napůl a poté uvolněte "srdíčko".

Čekanku nikdy nepřipravujte v hrncích, wocích nebo pánvích ze železa nebo hliníku – zčerná!

Tipy na přípravu čekanky

Díky svým hořkým látkám je čekanka ideální jako příloha nebo předkrm k vydatným, těžkým zimním pokrmům, jako je kachna, husa nebo dušené maso. K čekance se skvěle hodí i citrusové plody, protože mandarinky nebo pomeranče – třeba v salátu – pěkně zakulatí typické aroma a zjemní hořkost. Když už jsme u salátu, čekanku je vynikající smíchat s jehněčím masem nebo jiným listovým salátem a vychutnat si syrovou!

Vynikající přílohu z čekanky připravíte během chvilky: Jednoduše nakrájejte na čtvrtky nebo proužky a vařte v páře s trochou másla a vývaru al dente.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Chicory





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat