Prostreno.cz

Reakce těla na sváteční obžerství

Ne, běžná porce nestačí, chce to ještě další a další sousto, hubnout se bude zase až příště! Je vám tohle povědomé? Pokud se při jídle nedokážete ovládnout, možná vás od něj odradí tato šokující fakta.

Záchvatovité přejídání neboli psychogenní přejídání (někdy se používá zkratka BED pocházející z anglického výrazu binge-eating disorder) se řadí mezi poruchy příjmu potravy. S tělem dělá tyhle děsivé věci.

Natahuje žaludek

Břicho je velmi elastické. Přesná velikost se liší od člověka k člověku, ale průměrný dospělý pojme asi jeden litr potravy. Při konzumaci velkého množství jídla se žaludek může natáhnout až na čtyři litry. Za běžného režimu se tento orgán vrací do svého jednolitrového stavu, což ovšem u záchvatovitém přejídání neplatí – žaludek se trvale zvětší, což vede k tomu, že jeho majitel má potřebu víc jíst, aby se cítit sytý. Velmi začarovaný kruh!

Vyvolává závislost

Nadměrná konzumace vysoce chutných potravin vyvolává neuroadaptivní reakce v systému odměn v mozku, podobné těm, které lze pozorovat u závislosti, takže pokud jste někdy přemýšleli, zda je cukr skutečně drogou, zde je důkaz. Celé to funguje zhruba takhle. Když jíte pravidelně, cítíte normální pocit hladu. Prostě jen potřebujete palivo pro svůj organismus.

Hladiny hormonu ghrelinu se před jídlem zvýší a stimulují chuť k jídlu.  Po konzumaci jídla ghrelin klesá. Při přejídání tuky a cukry zůstává ghrelin zvýšený i po jídle, to znamená, že se necítíte tak nasyceni a váš mozek neví, kdy přestat. Pak je tu taky pocit závislosti vinou uvolňování dopaminu. Večeře je pak v podstatě jako kokain (1). Počáteční, krátkodobý účinek – nahromadění neurochemického dopaminu vyvolává euforii a touhu drogu (jídlo) znovu užít.

Vede k tloustnutí

Zatímco ghrelin stimuluje chuť k jídlu, jiné hormony ji udržují pod kontrolou a podporují pocit sytosti... Ale tento proces může trvat až 20 minut (2), takže když jíte rychle a bezmyšlenkovitě, zacházíte daleko za hranici plnosti žaludku. Výsledkem je nadváha a obezita.

Způsobuje kolísání krevního cukru

Extra porce hranolků se smaženým sýrem navíc? A pořád nemáte dost? Slinivka za těchto podmínek produkuje extra inzulin, aby zpracovala cukrovou zátěž ze sacharidů a odstranila ji z krve. Kolísání hladiny krevního cukru se tak vyloženě nabízí. Nedivte se, že se po jídle cítíte malátně a je vám nevolno. Zvýšení hladiny glukózy v krvi navíc předpovídá horší výsledky u hospitalizovaných pacientů s covidem-19 (3).

Stojí za pálením žáhy

Žaludek vyrábí kyselinu chlorovodíkovou, aby rozložil jídlo. Více jídla rovná se více kyseliny dráždící sliznice žaludku. Vítej, pálení žáhy.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2851032/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2710609/, (3) www.drc.bmj.com/content/8/1/e001476






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat