Prostreno.cz

Celozrnné špagety umí překvapit

Bojujete s nízkou hladinou energie nebo vyšší tělesnou hmotností? Místo brambor či rýže si jako přílohu dopřejte celozrnné špagety. Mají i několik dalších (neméně skvělých) předností!

Špagety. Kdo by je neznal? Obvykle se vyrábějí z pšeničné mouky smíchané s vodou a velmi často se podávají s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami. Nebo omáčkou carbonara. Sluší jim ovšem i olivový olej, česnek či parmazán. Momentálně se jim vyhýbáte, protože vám záleží na figuře? Pak věřte, že nejzdravějším typem špaget jsou špagety celozrnné. Obsahují všechny části pšeničného jádra, mají více vlákniny a poskytují jisté zdravotní benefity.

Mohou pomoci v boji proti rakovině

Odhaduje se, že 30–40 procentům všech druhů rakoviny lze předejít pouze životním stylem a dietními opatřeními. Obezita, potraviny s nízkým obsahem živin, jako jsou koncentrované cukry a výrobky z rafinované mouky, které přispívají ke zhoršenému metabolismu glukózy (což vede k cukrovce), nízký příjem vlákniny, konzumace červeného masa a nerovnováha omega-3 a omega-6 tuků, to vše přispívá k nadměrnému riziku rakoviny. Ovšem celozrnné špagety poskytují vlákninu, která zpomaluje trávení, což může snížit hladiny karcinogenů vstupujících do tlustého střeva.

Důkazy také naznačují, že strava s vysokým obsahem vlákniny může chránit před rakovinou prsu, vaječníků, endometria a gastrointestinálního traktu (1). Aby byl účinek co možná největší, spárujte celozrnné špagety s rajčatovou omáčkou. Ta je totiž plná lykopenu, červeného karotenoidu obsaženého ve zralých rajčatech, grapefruitech a červeném melounu. Má antioxidační, protizánětlivé a chemopreventivní vlastnosti proti rakovině (2), včetně rakoviny prostaty, vaječníků, prsu a děložního čípku.

Jsou užitečné při léčbě cukrovky

Konzumace většího množství celých zrn, jako jsou celozrnné špagety, může pomoci udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Tyto potraviny totiž mají nízký glykemický index (GI), což znamená, že v průběhu času pomalu zvyšují hladinu cukru v krvi, než aby způsobily náhlé zvraty v hladině cukru v krvi ihned po jejich konzumaci.

Napomáhají trávení

Konzumace špaget pomáhá udržovat trávicí systém v chodu, protože špagety ve své celozrnné verzi nabízejí nerozpustnou a rozpustnou vlákninu. Právě ona urychluje pohyb potravy trávicím traktem, takže odpad může být z těla vyloučen efektivněji. To znamená méně zácpy a průjmu!

Posilují imunitní systém

Celozrnné špagety jsou bohaté na selen. Ve skutečnosti jeden šálek špaget obsahuje 40 až 50 mg selenu, což je životně důležitý stopový minerál, jež hraje roli v mnoha tělesných procesech. Může pomoci zlepšit kognitivní funkce nebo imunitní systém (3).

Dodávají energii

Celozrnné špagety mají oproti svým „kolegům“ z bílé mouky méně kalorií, ale zároveň zasytí a díky sacharidům dodají energii. Navíc jsou výbornou náhradou rýže a brambor.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1851150/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4832910/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3723386/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat