Prostreno.cz

Pití čaje skutečně přispívá k dlouhověkosti

Pijete čaj každý den? Jestli ne, tak byste měli. Lidé z modrých zón, tedy oblastí, kde je zaznamenáván nejvyšší průměrný věk na světě, to tak dělají a trhají statistické rekordy. Jaké druhy jsou zde nejoblíbenější?

I když neexistuje žádný kouzelný lektvar dlouhověkosti ani tajně ukrytá fontána mládí, přesto si život můžeme o něco prodloužit. Tedy alespoň podle amerického pedagoga, spisovatele, autora mnoha bestsellerů a producenta Dana Buettnera, který doporučuje pít čaj. Ano, čtete správně! Proč právě tento nápoj?

Důkazy hovoří za vše

Po velice rozsáhlém výzkumu výše jmenovaný Dan Buettner se svým odborným týmem identifikoval a označil pět oblastí světa – takzvaných modrých zón, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. Domovem těch nejstarších jedinců je Kostarika, japonská Okinawa, italská Sardinie, řecká Ikaria a kalifornské město Loma Linda. Nelze popřít, že každá z těchto lokalit má svou typickou gastronomii a tradiční pokrmy, ovšem co se týká dlouhověkosti, o stravu tu možná zase tolik nejde. Odborný tým totiž přišel na to, že se ve všech modrých zónách pije právě čaj. A to ve velkém! Možná to není zase takové překvapení. Koneckonců, poznatky celé řady předchozích studií poukazují na to, že konzumace tohoto nápoje příznivě ovlivňuje celkové zdraví, přičemž si dva šálky denně opravdu spojují s delší existencí. Které konkrétní čaje jsou v tomto směru údajně těmi nejlepšími?

Zelený čaj je svatý grál

Zelený čaj je v kurzu zejména ve zmiňované Okinawě a tamní obyvatelé ho nazývají tekutým zlatem. Vědí totiž, že snižuje riziko srdečních chorob i několika druhů rakoviny. Díky vysokému podílu antioxidantů reguluje cholesterol a normalizuje krevní tlak. Souběžně chrání tělo před škodlivými volnými radikály, jejichž hromadění se dává do souvislosti s rychlejším stárnutím organismu i rozvojem onkologických onemocnění. Pokud vám ale příliš nechutná, vsadit můžete na bylinky.

I bylinné čaje mají velký potenciál

Na bylinky, zvláště pak ty vlastnoručně pěstované, si potrpí zase v Řecku. Rozmarýn, šalvěj i pampeliška – tohle všechno jsou oblíbené rostlinky, které mají silné protizánětlivé účinky. Možná i díky nim je v této oblasti zaznamenáno velmi málo případů demence i kognitivních poruch. V Itálii se zase preferuje ostropestřec, který svědčí trávení, zlepšuje absorpci přijímaných živin a detoxikuje tělo.

Zdroje: www.wellandgood.com, www.acpjournals.org/doi/10.7326/M22-0041, www.journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1534735407301942






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat