Prostreno.cz

Vysoký cholesterol srazí dolů změna životního stylu

Méně červeného masa a naopak více zeleniny a luštěnin. K tomu pravidelnější pohyb a omezení stresu. Pak si na vás vysoký cholesterol nepřijde!

Je cholesterol spojenec? Nebo naopak úhlavní nepřítel? Paradoxně vlastně obojí. Tato voskovitá látka tukové povahy se podílí na celé řadě tělesných procesů. Kromě toho, že bývá součástí některých hormonů a buněčných membrán, zasahuje také do tvorby nepostradatelného vitaminu D, proto je pro nás důležitá. Je tu ale i druhá stránka věci.

Čeho je moc, toho je příliš

Pokud jsou hladiny cholesterolu v bezpečném rozmezí, není se čeho obávat. Jakmile ale dosáhnou vyšších hodnot, rýsují se problémy. Ty zahrnují postupné ucpávání tepen, zvýšené riziko srdečních onemocnění i ischemické choroby dolních končetin, retinopatii (patologické změny sítnice a jejích cév), selhání ledvin nebo erektilní dysfunkci. Ze statistik vyplývá, že se zvýšenou hladinou cholesterolu může „pochlubit“ každý pátý Čech. Nechcete být další na řadě? Vydejte se touto preventivní cestou.

Pozor na červené maso a máslo

Podle uznávaného australského kardiologa Victora Changa mají na úroveň LDL cholesterolu značně negativní vliv nasycené tuky nacházející se v produktech živočišného původu, a to včetně červeného masa, másla a sýrů. S těmito potravinami to tedy moc nepřehánějte a raději se zaměřte na ty, které hladinu nasycených tuků pomáhají držet na uzdě. Patří mezi ně celozrnné produkty, zelenina obsahující vlákninu, ryby, luštěniny, ořechy a různé druhy semínek. Co dalšího pro svou ochranu můžete udělat?

Zázrak zvaný pravidelný pohyb

Jak jste na tom se sportem? Ne, teď nejde o to, jak si stojíte v plnění novoročního předsevzetí, ale o snížení nadbytečného cholesterolu. Cvičení zachovává optimální tělesnou hmotnost a zabraňuje nadváze, čímž poskytuje určitou prevenci. Četné vědecké výzkumy naznačují, že mezi kilogramy navíc a vysokým cholesterolem je přímá souvislost. O důvod víc, proč si jít zaběhat, projet se na kole nebo se alespoň pravidelně procházet.

Nenechte se vykolejit stresem

V rostoucí hladině zmiňované látky může mít prsty i stres. Ovšem zatím se s jistotou neví, jak přesně to dělá. Podle jistých hypotéz a možných teorií zvýšenou produkci cholesterolu vyvolávají stresové hormony, které také nabádají tělo k emočnímu přejídání a preferování tučných jídel. Co z toho plyne? Zkuste si i v náročných situacích udržet ledový klid. Ano, je to těžké, ale rozhodně ne nemožné. Vždyť v sázce je vaše zdraví!

Zdroj: www.houseofwellness.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705344/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat