Prostreno.cz

Univerzální použítí medu

Jeho sladká a výrazná chuť a četné zdravotní přednosti z něj činí běžnou komoditu pro mnoho domácností. Med se považuje za tekuté zlato. Začněte ho používat pro hubnutí, zkrásnění i uzdravení!

Med byl vždy velmi důležitou součástí kulinářských lahůdek i léčivých přípravků. A existuje nespočet způsobů, jak ho lze využít. Znáte všechny jeho hlavní benefity?

Podporuje střevní mikroflóru

Med má dlouhou historii používání k léčbě zažívacích potíží. Některé druhy medu mají dobře zavedené bioaktivní vlastnosti včetně antibakteriálních a protizánětlivých aktivit. Kromě toho med obsahuje nestravitelné sacharidy ve formě oligosacharidů a existuje stále více důkazů, že některé druhy medu mají prebiotickou aktivitu (1). Prebiotika jsou potraviny nebo sloučeniny, jako jsou nestravitelné sacharidy, které se používají k podpoře specifických příznivých změn ve složení a funkci střevní mikroflóry. Ta hraje zásadní roli v lidském zdraví a pohodě.

Napomáhá hubnutí

Jedna z mnoha výhod medu se týká hubnutí. Vykazuje totiž účinky proti obezitě ve studiích na zvířatech, snižuje tělesnou hmotnost a BMI (2). Vezměte 1 polévkovou lžičku medu a 1 lžičku skořice a obojí smíchejte ve sklenici vlažné vody. Pro lepší výsledky pijte tuto vodu alespoň dvakrát denně, a to na lačný žaludek.

Chrání oči

Med se dá použít k léčbě nebo prevenci očních onemocnění, jako je zánět oka, vředy na rohovce, suché a bolavé oči, zánět spojivek a další oční infekce. Má bohaté antibakteriální vlastnosti (3). Aby se vaše oči nenakazily nemocemi a infekcemi, omyjte je roztokem z medu. Stačí rozpustit lžičku tekutého zlata ve stejném množství vody a vychladit v lednici. Pomocí vaty naneste tuto směs na oči a po 10 minutách smyjte. Proces opakujte alespoň třikrát denně

Zklidňuje bolest v krku

Vědci analyzovali studie, které porovnávaly účinek užívání medu, ve formě čaje, čistého nebo smíchaného s jinými přísadami, buď s běžnou péčí – jako jsou antibiotika nebo volně prodejné sirupy a léky proti kašli – nebo s lékařsky inertním placebem. Studie následně porovnávaly příznaky, jako je závažnost kašle, frekvence kašle a délka příznaků. Zjistili, že ve srovnání s běžnou péčí byl med spojen s výrazně větším snížením příznaků, konkrétně závažnosti a frekvence kašle a bolesti v krku. Také poskytuje úlevu u infekcí horních cest dýchacích (4).

Můžete použít 1 polévkovou lžíci medu s ½ lžičky šťávy ze zázvoru. Konzumujte alespoň dvakrát denně nebo do doby, než se problém vyléčí od kořene.

Jaké jsou přednosti medu v péči o vlasy a pleť?

Věděli jste, že med můžete použít i na pleť a vlasy? Má spoustu hydratačních a výživných vlastností. Zabraňuje akné i vysoušení pokožky hlavy. Dá se aplikovat jako pleťová nebo vlasová maska.

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.957932/full, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9263567/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29032921/, (4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32817011/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat