Prostreno.cz

Náhrada nebezpečných sladkých nápojů

Sladké nápoje jsou ve zdravém životním stylu vnímány jako nezdravé a lidskému tělu škodlivé. Jak se ale dají nahradit, aniž bychom si museli chutné osvěžení úplně odpírat? Jaké množství je ještě tolerovatelné pro udržení zdravého životního stylu?

Nežádoucí účinky pití sladkých nápojů

Nadměrná konzumace sladkých nápojů může negativně ovlivnit lidské zdraví. Tyto nápoje obsahují vysoké množství cukru, umělých sladidel a barviv. Jejich pravidelná konzumace zvyšuje riziko různých onemocnění, jako diabetes 2. typu, kardiovaskulární onemocnění a rakovina tlustého střeva. Mimo tato závažná onemocnění způsobuje častá konzumace slazených nápojů také přibírání na váze, které může vést až k obezitě. Je to dané příliš vysokým energetickým příjmem, který je pitím těchto nápojů podporován.

Dochází tak ke konzumaci prázdných kalorií, které tělu v podstatě nedávají žádné hodnotné živiny. Pití slazených nápojů je navíc často doprovázeno konzumací nezdravých potravin a rychlého občerstvení, které také přidává na vysoké kalorické hodnotě.

Náhrada za slazené nápoje

Když zrovna nechcete pít slazené limonády, přicházejí na řadu různé náhražky. Možnou variantou je pít light verze oblíbených nápojů. Ty místo cukru obsahují sladidlo, které nahrazuje jeho typickou sladkost. Umělá sladidla mohou pomoci s nižším příjmem kalorií a cukru, ale existují studie, které považují umělá sladidla také za možné riziko pro lidské zdraví. Pití obyčejné vody může být pro některé lidi nudné a chuťově nezajímavé. Když se ale do džbánu s vodou přidá led, mátové lístky, nakrájené čerstvé či mražené ovoce, rázem z nudného nápoje vzniká příjemné osvěžení. Pitný režim zpestří i neslazený čaj, který může být ovocný, zelený i černý. Na druhu v podstatě nezáleží.

Rovnováha v jídelníčku

Sladké nápoje by rozhodně neměly tvořit základ pitného režimu. Ten by měla tvořit hlavně voda a případně neslazené čaje. Obecně platí, že všeho moc škodí a s ničím by se to nemělo přehánět. Nicméně občasná sklenička coly nezmění fyzický stav lidského těla, ani nepokazí cestu k fitness cíli. Je dobré najít rovnováhu v jídle a neodpírat si úplně některé potraviny, přestože nejsou těmi nejzdravějšími.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9043056/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat