Prostreno.cz

Přepuštěné máslo je ideální zimní potravinou

Ghí, také známé jako přepuštěné máslo, se v ajurvédě používá po tisíce let jako terapeutické činidlo. Proč by mělo být v zimě i vaším nejlepším přítelem?

Během chladných měsíců roku se lidé cítí unavenější a malátnější. Ačkoli je ghí běžně považováno za tučné jídlo, jedná se o tuk zdravého charakteru, který může dělat zázraky s myslí i tělem. Nevěříte? Tady jsou důkazy!

Ghí pomáhá zbavit se zimní letargie

Malé množství ghí vám může pomoci cítit se aktivnější po celý den, zvláště když počasí není zrovna nejveselejší. Mastné kyseliny s krátkým a středně dlouhým řetězcem přítomné v ghí totiž zvyšují aktivaci buněk a jsou účinným zesilovačem energie (1).

Ghí ulevuje od ucpaného nosu

Ghí má protizánětlivý charakter. Jeho používání je podle ajurvédy užitečné při zmírňování tlaku v dutinách. Naneste několik kapek teplého přepuštěného másla přímo do nosu. Po pár minutách se vám uleví.

Ghí zadržuje vlhkost

Během zimy se pokožka vysušuje, stejně jako vlasy. Proč nezkusit ghí? Je bohaté na antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny, takže je ideální pro posílení křehkých a suchých vlasů. Zároveň se uplatňuje při neutralizaci volných radikálů, obnovuje vlhkost pokožky a dodává jí lesk.

Ghí napomáhá trávení

Nikdo nechce sedět dlouhé hodiny na záchodě, jenže bohužel, během zimy se metabolismus zpomaluje. Navíc chladné počasí nás nutí ke konzumaci smažených a mastných potravin. Ty však postrádají vlákninu nezbytnou pro trávení, a to zase nahrává zácpě. Denní konzumace ghí se však jeví jako preventivní a zároveň i opravné řešení. Jednoduše ohřejte hrnek mléka a přidejte do něj lžičku přepuštěného másla a stejné množství medu.

Ghí posiluje imunitu

Chladná atmosféra a nedostatek slunečního záření v zimě mohou oslabit aktivitu imunitního systému, který není schopen chránit před viry a nachlazením. Jelikož ghí obsahuje silné mononenasycené omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a v tucích rozpustné vitaminy A, D, E a K, je pro obranyschopnost spojencem (2).

Ghí podporuje kognitivní funkce

Zdravé nasycené tuky v ghí podporují kognitivní funkce a zabraňují poškození buněk a tkání (3). Ghí přijímané ráno na lačný žaludek zlepšuje proces omlazení buněk čili urychluje proces hojení těla.

Rizika

I když existuje mnoho výhod přepuštěného másla, je nutné hlídat si celkový příjem tuků (včetně ghí). Pokud trpíte srdečními chorobami, držte se od přepuštěného másla dál.

Zdroje: (1) /www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4878196/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21506934/, (3) https://med.umn.edu/news/new-research-finds-saturated-fats-can-lower-change-cognitive-function-over-time






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat