Prostreno.cz

Špatné rozžvýkání jídla vede ke zdravotním problémům

Dvakrát měř, jednou řež? Spíše dvakrát žvýkni, potom polkni! Proč je tak důležité jídlo čelistmi pořádně zpracovat? A co všechno riskujete velkými sousty, které vám putují do žaludku?

Znáte to – máte hlad, takže se v kuchyni poohlédnete po něčem k snědku. Nalezený úlovek si nandáte na talíř a s chutí se konečně pustíte do jídla. Možná trochu spěcháte, takže si s rozžvýkáním jednotlivých soust nedáváte příliš velkou práci. Je tohle váš obvyklý stravovací scénář? Nemáte tušení, jak moc si zahráváte!

Spěchat se musí pomalu

Navzdory všeobecnému přesvědčení proces trávení nezačíná v žaludku, ale právě v ústech. Klíčové je to zmíněné žvýkání přijímané potravy, které zmenšuje její velikost a zároveň podněcuje slinné žlázy k větší výrobě slin. Samotné sliny totiž obsahují enzymy, jako je amyláza a lipáza, jež mají v popisu práce štěpení sacharidů a tuků. Souběžně spouští v žaludku produkci kyseliny chlorovodíkové, což je důležité pro následné zpracování jídla. Konzistence slin funguje i jako jakýsi lubrikant usnadňující polykání. Bez ohledu na konkrétní servírovanou dobrotu by její konzumace měla být klidnou a významnou událostí, nikoli pravidelný souboj s časem. Podle čeho se dá poznat, že vaše čelisti u stolu nezaměstnáváte tak, jak byste měli?

Už zase ta žáha!

Ten, kdo vyslovil to tradiční moudro, že dobrého nepálí, se s problematickou žáhou asi nikdy nepotýkal. Poměrně vysoké procento populace to stejné říct ale nemůže. Za hlavní příčiny odborníci nepovažují jen nedostatečný pitný režim, užívání některých léků, nadmíru stresu a kouření, ale i příliš rychlé hltání a polykání velkých a nerozžvýkaných soust. Důvodem je omezené množství zmíněné kyseliny chlorovodíkové, jejíž výrobu, jak je uvedeno výše, stimulují sliny. Trestuhodné spěchání nad talířem není příliš dobré ani pro střeva, v nichž se o fermentaci nadměrných soust postarají bakterie, což může způsobit nadýmání, plynatost i zácpu. A co dalšího se musí vzít v potaz? Nedostatečné žvýkání potravin podstatně narušuje i vstřebávání obsažených klíčových živin, čímž hrozí vitaminový i minerální deficit. Dejte si na to pozor…

Zdroj: www.realsimple.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat