Prostreno.cz

Klady a zápory mražené zeleniny a ovoce

Čerstvé ovoce a zelenina jsou jedny z nejzdravějších potravin, které můžete konzumovat. Jsou plné vitaminů, minerálů a antioxidantů, které zlepšují celkové zdraví lidského těla. Nicméně čerstvá zelenina a ovoce nemusí být vždy k dispozici. V tu chvíli přichází na řadu jejich mražená alternativa. Jaké jsou přednosti mražená zelenina a ovoce a vyrovná se v něčem čerstvé variantě?

Klady mražené a čerstvé varianty

Obecně důkazy naznačují, že zmrazení může zachovat nutriční hodnoty a že nutriční obsah čerstvých a zmrazených produktů je podobný, jako u čerstvého ovoce a zeleniny. Obvykle je rozdíl mezi obsahem vitaminů v čerstvém a mraženém ovoci a zelenině poměrně malý. (1)

I když organické nebo čerstvě sklizené produkty zakoupené na farmářském trhu, v obchodě s potravinami nebo sklizené na vlastní zahradě, nabízejí špičkové živiny, není vždy snadné je sehnat. Naopak mražená zelenina a ovoce zaručuje pohodlný způsob, jak doplnit vitaminy a je široce dostupná během celého roku. (2)

Čerstvé zelenině a ovoci nelze upřít to, že je pro lidské oko atraktivní, příjemně voní a láká svojí šťavnatostí a barvou. V tomto ohledu mražená varianta nemůže čerstvé konkurovat.  Není nad krásně barevný talíř obložený čerstvou zeleninou, nebo misku šťavnatého ovoce, které příjemně osvěží. (3)

Sezonní ovoce a zelenina

I když nelze říct, že by byla mražená zelenina a ovoce v něčem méněcenná, je dobré primárně během roku konzumovat i jejich čerstvou variantu. Přičemž je vhodné vždy myslet na to, které ovoce a zelenina mají zrovna sezonu. (4)

Na jaře je v sezoně hrášek, zelí nebo ředkvičky. Nicméně hlavní sezona pro ovoce i zeleninu přichází z pravidla v létě a trochu i na podzim. Mezi oblíbené letní ovoce patří jahody, meruňky, broskve, třešně, jablka, hrušky a borůvky. V létě také hojně rostou papriky, rajčata salát, nebo fazolové lusky. (5)

Samozřejmě spoustu druhů lze sehnat i mimo sezonu, ale nic se nevyrovná voňavým jahodám zahřátým od sluníčka, šťavnatým broskvím s medově sladkou šťávou nebo křupavému salátku. Navíc když se nestíhá toto ovoce a zeleninu zpracovat, přichází na řadu jejich zamrazení. Když se totiž zmrazí ve zralém stavu, udrží si obsah důležitých vitaminů a ostatních látek. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7767136/, (2) Názor autora, (3) Názor autora, (4) Názor autora, (5) www.bda.uk.com/food-health/your-health/sustainable-diets/seasonal-fruit-and-veg-a-handy-guide.html, (6) Názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat