Prostreno.cz

Dubnové ovoce a zelenina

Medvědí česnek, čekanka, listový špenát a další – v dubnu je nabídka zdravých pochoutek opět obrovská!

Co kupovat v dubnu? Abyste neztratili přehled o velkém výběru, ukážeme vám, co můžete nakoupit z regionálního pěstování a jaké potraviny jsou skladem.

Medvědí česnek

Medvědí česnek jako typický zástupce z čeledi pórkových má velmi podobné zdravotní přínosy jako cibule, česnek nebo pórek, ale je snáze stravitelný, a to i pro citlivé osoby. Jeho sirné látky a silice blahodárně působí na žaludek a střeva. Medvědí česnek může také pomoci snižovat vysoký krevní tlak a očišťuje krev. Poměrně vysoký obsah vitamínu C posiluje imunitní systém a chrání buňky těla před volnými radikály. 

Čekanka

Charakteristickým znakem zimního salátu je jeho lehce nakyslá chuť. Hodí se k rybím a masitým pokrmům. 

Kerblík

Kerblík je skutečným zvěstovatelem jara! Svěží zelené, jemně plstnaté listy s jemným aroma anýzu jsou mimo jiné součástí bylinného celku pro frankfurtskou omáčku. Kerblík se od pradávna používá k čištění krve. 

Máta

Jemný lístek máty dodává pokrmům nejen něco speciálního, ale má také mnoho zdravotních předností. Používá se k úlevě od nejrůznějších obtíží a mimo jiné také pomáhá při žaludečních a břišních křečích. Vzhledem k tomu, že mentol a další složky v mátě působí na žaludeční sliznici mírně znecitlivujícím účinkem, bylinka spolehlivě pomáhá i při nevolnosti.

Pažitka

Od jara do začátku podzimu je čas sklizně čerstvé pažitky, která okoření nejen bylinkové máslo a tvaroh, ale také saláty a omelety! Podobně jako cibule působí i pažitka mírně antibakteriálně.  

Listový špenát

Špenát je bohatým zdrojem všech minerálních látek, zejména stopového prvku zinku, který se podílí na regulaci mnoha metabolických mechanismů. A navíc obsahuje tolik zmiňované železo! Vždyť na 100 gramů jsou 4 miligramy, což je asi 4krát tolik než v červeném zelí, salátu nebo celeru.

Máslová dýně

Máslová dýně, kterou lze v dubnu koupit jako uskladněnou potravinu, je opravdu zdravá, lahodná a všestranná. A tuto dýni si zamilují i ​​příznivci s nízkým obsahem sacharidů, protože ve 100 gramech dýně je pouhých 8,3 gramu sacharidů. Díky tomu se řadí mezi ideální druhy zeleniny pro všechny, kteří kvůli své postavě nebo zdraví preferují nízkosacharidovou dietu. 

Pórek

Pórek obsahuje mnoho živin, zejména v zelené části. Poskytuje beta-karoten, zinek a fluor. Také zatížení hnojivy je poměrně nízké. Je tedy ideální pro jeho hojné využití v dubnu, kdy je k dispozici ke koupi ze skladu.

Červená řepa

Nízkokalorická zelenina s jasně zářivou barvou dokáže zaplnit žaludek. Betacyanin, pigment v řepě, chrání buňky před rakovinou. Obsahuje také některé další živiny, jako je vláknina, železo, vitaminy C a B a draslík. A lze ji využít mnoha způsoby!

Celer

Jak scvrklé kořeny, tak čerstvé, křupavé stonky celeru mají spoustu vitaminů: A, B, C a E se vyskytují ve velkém množství. Celer také obsahuje dostatek éterických olejů, které zelenině dodávají nejen intenzivní chuť, ale také stimulují metabolismus a působí mírně močopudně.

Jablko

Ve skutečnosti má i jablko tělu co nabídnout: Jablko dobré odrůdy bohaté na vitaminy může pokrýt až 60 procent naší denní potřeby vitaminu C. Jablka obsahují také hodně pektinu. Konzumace jablek pomáhá při narušeném trávení. Jeho konzumací lze snížit i hladinu cholesterolu. Tento měsíc je k dispozici ze skladu.

Zdroj: www.eatsmarter.de/ernaehrung/gesunde-lebensmittel/saisonkalender-maerz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat