Prostreno.cz

Kokosový ořech pod drobnohledem

Kokosové produkty jsou stejně oblíbené jako všestranné – od fitness nápojů až po produkty péče o pleť. Ale jak zdravý je kokos doopravdy? A spadá do kategorie udržitelných potravin?

Kokosové mléko se považuje za lahodnou veganskou náhražku smetany, kokosová voda za zdravý fitness nápoj a cukr z kokosových květů za dokonalou náhradu konvenčního cukru. O kokosovém oleji se už několik let říká, že je to zázračný lék: pomáhá hubnout, pečuje o pokožku a vlasy, chrání před klíšťaty, a dokonce působí proti Alzheimerově chorobě.

Sklizeň a zpracování kokosu

Samotné kokosové ořechy jsou jádra (pecky) skutečného ovoce, které váží až 2,5 kilogramu. Jelikož jsou ořechy na stromě v různém stádiu zralosti, sklízejí se po celý rok, často v pravidelných intervalech.

Ke sklizni těžkých kokosových ořechů z vysokých palem se používají speciální metody: Obvykle je sklízejí buď více či méně dobře trénovaní a jištění horolezci, nebo pomocí dlouhých tyčí s čepelí. Podle výzkumu ochránců zvířat se v některých regionech dokonce používají cvičené opice.

Prakticky každá část kokosu se dá zpracovat, odstraní se pouze vnější vrstva. Nejprve můžete zevnitř dostat kokosovou vodu. Poté otevřete hnědou slupku obklopenou vlákny a odstraníte dužinu. Skořápka se později často zpracovává na nádoby, řemesla nebo dokonce palivo, vlákna vnější vrstvy například na rohože, sítě nebo substrát.

Je kokos skutečně zdravý?

Pokud věříte současnému trendu, pak je kokos extrémně zdravý. Ve skutečnosti má dužina opravdu vysoký obsah vlákniny, nasycených tuků se středně dlouhým řetězcem a minerálů, jako je draslík, vápník, sodík, měď, železo a fosfor. Ten lze nalézt také ve vodě kokosového ořechu.

Plody kokosové palmy mají ale také velmi vysoký obsah tuku, a proto nejsou ve skutečnosti těmi pomocníky při hubnutí, za které se někdy považují. Kokosové mléko má obsah tuku kolem 20 procent, kokosový olej kolem 850 kcal na 100 mililitrů a také vysoký obsah nasycených mastných kyselin, které jsou nezdravé.

Takže i když není kokosový ořech sám o sobě nezdravý, není to ani ten zdravotní zázrak, jak se propaguje. Kokosové produkty vám mohou pomoci zhubnout pouze tehdy, pokud změníte celý svůj jídelníček. 

Kokos jako udržitelná potravina

Kokosy jsou exotické plodiny. Rostou na palmách na bílých písečných plážích v tropech, takovou představu máme v hlavě všichni. Kokosové produkty tedy pocházejí z velké dálky. A je známo, že velmi dlouhé přepravní trasy způsobují velmi vysoké emise CO2. To je velké mínus. Přitom je to samozřejmě problém všech z daleka vyvážených potravin. Dalším je, že je často velmi obtížné porozumět okolnostem, za kterých se tyto potraviny vyrábějí. V mnoha takzvaných rozvíjejících se nebo rozvojových zemích jsou požadavky na ochranu životního prostředí a práva pracovníků méně přísné nebo alespoň méně kontrolované než zde ve střední Evropě.

Pokud sečtete mínusy z hlediska ekologické a sociální udržitelnosti s nejasnými zdravotními přínosy produktů vyrobených z kokosu, mnoho pozitivního z trendy kokosu nezbylo. Kokosy a všechny produkty z nich si rozhodně dopřávejte jen s mírou – a pak dbejte na výrobu, která je co nejvíce ekologická a sociálně přívětivá.

Zdroj: www.utopia.de/ratgeber/kokosnuss/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766932/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat