Prostreno.cz

Duševní stres minimalizují vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou takový malý zázrak. Nebo spíše velký? Kromě toho, že utlumí stres a zlepší náladu, znormalizují i krevní tlak a vylepší střevní mikrobiom. Pomohou také s hubnutím a zkvalitní spánek. A stačí jich půl šálku denně! Nezapomeňte je naordinovat i partnerovi, a to v zájmu jeho spermií.

Poslední dobou vás dohání stres? Nejste v tom sami. Vědecké statistiky ukazují, že ho pociťuje zhruba 77 procent lidí, přičemž u 33 procent osob dosahuje extrémní úrovně (1). A to je pořádný útok na psychické i fyzické zdraví! Jak proti němu bojovat? Obvykle se doporučuje dostatečně dlouhý spánek, pravidelný sport, trávení času v přírodě nebo meditační cvičení – tohle všechno stres pomáhá zmírnit. Ovšem zatne mu tipec i hrstka vlašských ořechů.

Léčivo, které křupne mezi zuby

Že jsou plody ořešáku královského nejen chutným, ale i spolehlivým uklidňujícím prostředkem, na to poukázal jistý australský výzkum (2). Jeho autoři se zaměřili na univerzitní studenty, kteří během svého studia zažívají akademický stres a obrovský tlak, což se na jejich psychice negativně podepisuje. Už po poměrně krátké době zjistili, že respondenti, kteří konzumují půl šálku těchto ořechů každý den, vykazují v ukazatelích duševního zdraví výrazné zlepšení. A co víc – zúčastnění dobrovolníci si pochvalovali i kvalitnější spánek. V čem tkví tajemství téhle křupavé medicíny?

Kyseliny s antidepresivním působením

Podle australské výživové poradkyně Andrey Zapantis jsou vlašské ořechy výživným pokladem. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují zánět a krotí hladinu hormonu kortizolu, proto v konečném důsledku mírní i dopad stresu (3). Poskytují také mnoho dalších uklidňujících cenných živin, a to včetně kyseliny listové, hořčíku, mědi, fosforu a vitaminu B6. To je z nutričního a antioxidačního hlediska staví nad ostatní ořechy (4). A to nemluvě o dalších parádních výhodách…

Chutná vzpruha pro plodnost, tlak i štíhlé křivky

Vlašské ořechy totiž podporují i zdravou střevní mikroflóru (5) a usnadňují hubnutí (6), přičemž přispívají k normalizaci krevního tlaku (7) i regulaci cholesterolu (8). Velice příznivě ovlivňují také vitalitu, pohyblivost a morfologii mužských spermií (9), tudíž zasahují do plodnosti. Už jste dnes s partnerem měli svou denní dávku?

Zdroje: (1) www.therecoveryvillage.com/mental-health/stress/stress-statistics/, (2) www.unisa.edu.au/media-centre/Releases/2022/walnuts-the-new-brain-food-for-stressed-university-students/, (3) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/walnuts-reduce-stress-benefits, (4) www.sciencedaily.com/releases/2011/03/110327191040.htm, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852820/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5715655/, (7) www.sciencedaily.com/releases/2019/05/190501161226.htm, (8) www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210830081805.htm, (9) www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120815151610.htm                                                                                                                          





Celkem 1 komentářů

dvorakova.jedovnice@seznam.cz
26.03.2023
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat